Vår innovationsenhet har funnits sedan 2012 och har på bara några år blivit en av de viktigaste ideella aktörerna inom global humanitär innovation. Vi har ställt några frågor till David Veldeman som är ansvarig för avdelningen.
Vad gör innovationsenheten?
Vi utvecklar Läkare Utan Gränser inifrån. Dels genom att ha koll på de senaste teknologiska utvecklingarna och dels genom att medarbetare kommer till oss med sina utmaningar. Vårt mål är att kunna lösa problemen på bäst möjliga sätt. För att lyckas med det för vi samman många olika aktörer som kan vara en del av lösningen. Det kan vara alltifrån fältarbetare till universitet eller privatföretag med spetskompetens. Vi bygger helt enkelt vägen från utmaningen till innovativa lösningar. Och vi gör det på ett systematiskt sätt, bortom trendiga buzzwords.
Vilka lösningar står enheten bakom?
En utmaning som vi kämpat med länge är att transportera vaccin till barn i fält. Vaccinen som färdas många mil blir utsatta för olika temperaturer: från extrem kyla under flygresor till höga temperaturer på sista sträckan i djungeln. Eftersom vaccin är temperaturkänsliga har man aldrig kunnat vara helt säker på om vaccinet fortfarande var användbart när det kommit fram. Innovationsenheten utvecklade därför ”cold chain indicators”, ett slags klistermärke som är programmerat att mäta temperaturen på vaccinet under transport. Väl framme visar klistermärket om vaccinet fortfarande går att använda. Just nu arbetar vi med att hitta en lösning för hur vi ska kunna mäta vaccinets temperatur även på distans. Då blir det lättare för oss att förstå vad som händer under vaccinets resa.
Läs mer om innovationsenhetens lösningar.
Var kommer innovationsenheten befinna sig om 20 år?
Idag är vi tre anställda på innovationsenheten. Men Läkare Utan Gränser har över 34 000 medarbetare i mer än 60 länder runt om i världen. Här finns mycket potential, kreativitet och idéer. Innovationsenheten vill skapa en hel kultur av förnyelse: vi vill bjuda in alla medarbetare i våra processer och låta dem bli en del av våra lösningar. Så min dröm är att vi om 20 år på något sätt är 34 000 inom innovationsenheten: att hela Läkare Utan Gränser andas innovation!
Vi vill dessutom vara i framkanten av den teknologiska utvecklingen. Som ideell förening behöver det inte handla om högteknologiska produkter: vi prioriterar små men viktiga förändringar. Produkter som är prisvärda, lätt att använda och anpassade till fältkontexten. Jag vill att dessa produkter ska fortsätta gynna patienterna även långt efter att vi har lämnat deras land.
Varför ska jag stödja innovationsenheten?
Genom att stödja innovationsenheten bidrar du till att Läkare Utan Gränser utvecklar verktyg, processer och produkter som har långsiktiga konsekvenser för våra patienter runt om i världen. Du kan hjälpa till genom att ge en gåva, men även genom att till exempel erbjuda ditt företags expertis eller bli en partner inom ett specifikt projekt.