Hoppa till huvudinnehåll

"Jag skäms"

Foto: Jodi Bieber
En flicka sitter i det särskilda skyddade rummet för barn på Läkare Utan Gränsers familjestödcenter i Tari, Papua Nya Guinea. Flickan blev våldtagen tre gånger av samma man.

Hon var bara 13 år gammal när hon för första gången kom till Läkare Utan Gränsers familjecenter i Tari, Papua Nya Guinea, tillsammans med sin mamma.

Hon berättade att en ung man från hennes by dragit in henne i huset, slitit av hennes byxor och försökt våldta henne. Men hon berättade också att samma 18-årige man våldtog henne två gånger förra året.

Första gången hon våldtogs var i en buske. Den andra gången var hon på väg hem från skolan när pojken återigen drog in henne i busken. Han hotade att skära halsen av henne. Mamman och flickan gick till domstolen och polisen i byn, men utan resultat. Den unge mannen är fortfarande fri och förnekar att något inträffat.

Mamma förklarar varför de tog sig till Läkare Utan Gränser:
– Jag tog med min dotter hit så att de kunde undersöka henne. Men vi är inte rädda för att gå hem eftersom byns ledare kommer att reda ut alltihop.

Men den 13 åriga flickan är trots det orolig.
– Jag har ju berättat vad som hänt. Så nu är jag rädd för att gå hem eftersom han tar samma väg som jag. Alla mina vänner skrattar åt mig och jag skäms inför dem.

Trots att kvinnor och flickor utsätts för mer våld i Papua Nya Guinea än i de flesta andra länder i världen finns det bara sex säkra hus för drabbade där. I Tari, där Läkare Utan Gränser stöder sjukhuset och driver ett familjecenter, finns inga säkra hus.
 

Läs fler berättelser om sexuellt våld.