Hoppa till huvudinnehåll

23,8 miljoner från Postkodlotteriet

Publicerad 14 mars 2019
Foto: Claire Jeantet - Fabrice Caterini/INEDIZ
Vännerna Umar och Adamu har precis opererats för noma i Sokoto, Nigeria, och ser fram emot att komma ut från sjukhuset och leka.

Postkodlotteriet delade den 13 mars ut sitt årliga överskott till utvalda organisationer. 2019 får vi 23,8 miljoner kronor. För dem kan vi fortsätta ge livräddande sjukvård i Jemen, Kongo-Kinshasa, Haiti, Sydsudan och Nigeria.

Varje år delar Postkodlotteriet ut sitt överskott till organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. Vi är mycket glada och stolta över att vara en av de utvalda organisationerna.

Under utdelningen i Stockholm 13 mars tog vår generalsekreterare Oliver Schulz emot en check på 23,8 miljoner i basstöd från Postkodlotteriet för 2019. Stödet kommer fördelas mellan projekt i fem olika länder.

– Vi vill rikta ett varmt tack till Postkodlotteriet och deras lottköpare. Deras stöd möjliggör vårt arbete med flickor och unga kvinnor som drabbats av sexuellt våld i Haiti, behandla malaria och undernäring i Kongo-Kinshasa, utföra livräddande operationer i Sydsudan och i Jemen, samt behandla patienter med den ansiktsätande sjukdomen Noma i Nigeria, säger Oliver Schulz.
 

Postkodlotteriets basstöd kommer att användas till följande fem projekt:
 

Trauma, barn- och mödravård i Taiz, Jemen

Vi bistår med primär- och sekundärvård, inklusive akutvård och akutkirurgi, barn- och mödravård i staden Taiz och dess omgivningar, vars befolkning drabbats hårt av den pågående konflikten in Jemen.   
 

Primär- och specialistvård i Jonglei, Sydsudan

Vi erbjuder primär- och specialistvård vid Lankien-sjukhuset i delstaten Jonglei, Sydsudan. Vi assisterar vid förlossningar, utför akut kirurgi och behandlar patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar, som luftvägsinfektioner, kala azar och malaria.
 

Sexuellt och könsbaserat våld i Port-au-Prince, Haiti

Vår klinik i Port-au-Prince är specifikt inriktad på behandling av skador orsakande av sexuellt eller könsbaserat våld. På kliniken erbjuds både medicinsk vård och psykologiskt stöd.
 

Primär- och specialistvård i baraka, Kongo-Kinshasa

Vi bistår med livräddande sjukvård med särskilt fokus på barn och mödrar.  Vi arbetar bland annat med att upptäcka och behandla malaria och med att behandla undernäring, särskilt hos barn och gravida.
 

Noma – den ansiktsätande sjukdomen, Sokoto, Nigeria

Noma är en sjukdom som få känner till, men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Den börjar med en böld i munhålan och äter successivt upp ansiktet inifrån. I Sokoto i nordvästra Nigeria behandlar Läkare Utan Gränser patienter med noma.
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare