Den 14 mars stod det klart att vi, för 17:e året i rad, är en av de organisationer som får ta del av Postkodlotteriets överskott. 24 miljoner kronor kommer att gå till insatser i Tchad, Afghanistan, Sydsudan och Nigeria. Utöver det så har ett av våra projekt i Sydsudan valts ut som Drömprojekt och beviljats 10 miljoner kronor.
Varje år delar Postkodlotteriet ut sitt överskott till organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. Det totala överskottet blev i år över en miljard kronor. Sedan 2007 har över 461 miljoner kronor omsatts i våra insatser världen över, varav 59 miljoner till specialprojekt och Drömprojekt.
– Vi är stolta över att vara en av 60 organisationer som i år får ta emot stödet, säger Oliver Schultz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige. De humanitära behoven i världen är enormt stora just nu, inte minst i de länder som Postkodlotteriets stöd kommer att gå till. Tack till alla som är med i PostkodLotteriet och stöttar vårt livräddande arbete!
Projektet som valts ut som ett av Postkodlotteriets Drömprojekt är ett stipendieprogram som satsar på utbildning av sjuksköterskor och barnmorskor i Sydsudan.
– Det är helt nytt för Läkare Utan Gränser att stötta ett lands utbildningssystem genom ett stipendieprogram. Brist på kvalificerad vårdpersonal är ett allvarligt hälsohot världen över, så att öka den medicinska kompetensen i fattiga och krisdrabbade länder som Sydsudan är direkt livräddande, säger Oliver Schultz.
Under 2023 planerar vi att bland annat allokera basstödet till följande projekt:
Livräddande vård till barn med akut undernäring i Tchad
Allvarlig undernäring är en återkommande utmaning i regionen kring Tchad. Särskilt sårbara är små barn under fem år. I projektet, som når omkring 30 000 barn under fem år och 10 000 kvinnor, tillhandahåller vi vård och behandling på undernäringskliniker och på sjukhuset i Massakory.
Livräddande sjukvård i Afghanistan
Mer än 40 år av konflikt och osäkerhet har lämnat Afghanistans ekonomi och infrastruktur i ruiner. Sedan 2009 stöttar Läkare Utan Gränser därför sjukhuset Boost i Lashkar Gah, en stad där totalt två miljoner människor bor. På sjukhuset behandlar vi bland annat undernäring, assisterar vid förlossningar, utför kirurgi och tillhandahåller akutsjukvård.
Bekämpning av smittsamma sjukdomar i konfliktens Sydsudan
Delstaten Jonglei i nordöstra Sydsudan har påverkats hårt av konflikter. Många människor har tvingats på flykt och regionen är svårt drabbad av undernäring och återkommande utbrott av smittsamma sjukdomar. På det enda sjukhuset i området, i staden Lankien, tillhandahåller vi sjukvård till de omkring 216 000 människor som bor i området.
Livräddande sjukvård i Sydsudans största läger för internflyktingar
Läkare Utan Gränser har arbetat i flyktinglägret i Bentiu sedan 2014. Bristande sanitet- och hygienförhållanden i lägret leder till att smittsamma sjukdomar lätt sprids. Barn- och mödradödligheten är hög. På vårt sjukhus i lägret assisterar vi bland annat vid förlossningar, utför akut kirurgi och vårdar patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar. Vi arbetar också med att förebygga smittspridning.
Rekonstruktiv plastikkirurgi till nomapatienter
I Sokoto i nordvästra Nigeria vårdar Läkare Utan Gränser barn som blivit sjuka i noma. Noma är en sjukdom som få känner till, men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Sjukdomen som börjar med en infektion i munhålan äter så småningom upp ansiktet inifrån. För att återställa ett ansikte som skadats av noma krävs rekonstruktiv plastikkirurgi. Det finns flera orsaker till noma, men fattigdom och undernäring är nästan alltid en del av bilden.
Läkare Utan Gränsers Innovationsenhet
Innovationsenheten hjälper Läkare Utan Gränsers projekt att utveckla hållbara lösningar för såväl nya som återkommande utmaningar där vi arbetar. Enheten jobbar med allt från specifika produkter till interna processer.