Hoppa till huvudinnehåll

24 miljoner som räddar liv

Publicerad 19 mars 2021
Rozia håller i sin två månader gamla son, Zubair, som undersöks på en av våra kliniker.
Foto: Pablo Tosco
Rozias två månader gamla son, Zubair, undersöks på ett av våra sjukhus i Cox’s Bazar, Bangladesh. Många av de barn som undersöks har infektioner som beror på de ohälsosamma levnadsförhållandena i lägret.

24 miljoner kronor. Det är summan vi på Läkare Utan Gränser tog emot när Postkodlotteriet delade ut sitt årliga överskott idag, den 19 mars. För pengarna kommer vi att ge livsviktig sjukvård i projekt i Bangladesh, Nigeria och Sydsudan.

– Vi vill rikta ett varmt tack till Postkodlotteriet och deras lottköpare. Ni gör det möjligt för våra medarbetare att fortsätta med det livräddande, medicinska arbetet i projekt i Bangladesh, Sydsudan och Nigeria. Dessutom bidrar Postkodlotteriet till vår innovationsenhet som utvecklar hållbara lösningar för nya och återkommande utmaningar i våra projekt världen över, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige. 

Under utdelningen, som i år var digital, tog Läkare Utan Gränser och 57 andra utvalda organisationer emot bidrag till ett sammanlagt värde av över 1 miljard kronor.

Postkodlotteriets stöd kommer under 2021 att gå till:

Livräddande sjukvård till Rohingyer i Bangladesh 

I Balukhali, Cox’s Bazar, arbetar Läkare Utan Gränser med att öka tillgången till grundläggande sjukvård för de omkring 450 000 statslösa rohingyer som bor i flyktinglägret. Det innefattar bland annat mödrahälsovård, vaccinering mot smittsamma sjukdomar och psykosocialt stöd. Dessutom förbättrar vi tillgången till latriner och rent vatten.

Bekämpning av smittsamma sjukdomar i konfliktens Sydsudan 

Läkare Utan Gränser assisterar vid förlossningar, utför akut kirurgi och behandlar patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar vid Lankien-sjukhuset i delstaten Jonglei. Till de smittsamma sjukdomarna hör malaria, kala azar och luftvägsinfektioner.

Kirurgi för barn med den ansiktsätande sjukdomen noma i Nigeria  

Noma är en sjukdom som få känner till, men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Den börjar med en böld i munhålan och äter sig så småningom upp ansiktet inifrån. I Sokoto i nordvästra Nigeria behandlar Läkare Utan Gränser barn med noma.

Barn- och mödravård med syfte att minska dödligheten i Nigeria 

På sjukhuset i Anka i nordvästra Nigeria och vid närliggande vårdcentraler vårdar Läkare Utan Gränser barn och mödrar som drabbats av malaria, luftvägsinfektioner, diarrésjukdomar och undernäring. Det är tillstånd som skördar många liv i området.

Läkare Utan Gränsers innovationsenhet 

Innovationsenheten hjälper alla Läkare Utan Gränsers projekt att utveckla hållbara lösningar för såväl nya som återkommande utmaningar vi möter i fält. Enheten jobbar med allt ifrån specifika produkter till interna processer.

Läs mer om Postkodlotteriets livräddande stöd
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare