Hoppa till huvudinnehåll
Två medarbetare från Läkare Utan Gränser lyfter upp en liten pojke ur en gummibåt på centrala Medelhavet.
Publicerad 19 maj 2022

470 räddade på 72 timmar

Foto: Anna Pantelia/Läkare Utan Gränser
Nio månader gamla Mohammed var en av de som räddades den 9 maj på centrala Medelhavet.

Under tre dygn räddade vårt sök- och räddningsfartyg Geo Barents 470 män, kvinnor och barn från sju olika båtar på centrala Medelhavet. Bland dem en liten pojke på nio månader.

Det blev tre intensiva dygn för teamet ombord på Geo Barents. De sju båtarna i nöd upptäcktes från Geo Barents brygga efter larm från organisationen Alarm Phone och med stöd av Pilotes Volontaires, en organisation som gör flygobservationer över centrala Medelhavet.

– Det är obegripligt att organisationer som vi, efter alla dessa år av dödliga händelser på Medelhavet, tar på sig den stora bördan att rädda liv till sjöss, säger Juan Matias Gil, ansvarig för vår sök- och räddningsinsats. Minst 24 000 människor har officiellt drunknat eller försvunnit sedan 2014, men Europa fortsätter att blunda för det som händer vid dess södra gränser.

Tidigt på morgonen den 9 maj såg vårt team två gummibåtar med 204 människor ombord. Bland dem fanns Mohammed, en pojke på nio månader. Han lyftes försiktigt upp från den överfulla gummibåten och togs ombord i säkerhet på Geo Barents tillsammans med sin mamma och övriga från gummibåten.

Inte ens 24 timmar senare upptäckte vårt team ytterligare en överfull gummibåt, den här med 59 människor ombord. Tack vare vägledning från organisationen Pilotes Volontaires flygplan kunde Geo Barents genomföra en lyckad räddningsinsats.

Fem intensiva timmar i mörkret

Senare samma dag, den 10 maj, tog vi emot ytterligare två meddelanden från Alarm Phone som indikerade att två båtar som fanns i närheten behövde hjälp. Räddningsbåtarna från Geo Barents sjösattes vid niotiden på kvällen. Efter fem intensiva timmar i mörkret fann vi till sist de två båtarna drivandes i närheten av en oljerigg. Vid tvåtiden på natten hade vårt team lyckats ta ombord de 111 människorna på Geo Barents. Detta blev den längsta sök- och räddningsinsatsen sedan Geo Barents började sin insats.

En räddningsinsats på centrala Medelhavet nattetid.
Foto: Anna Pantelia/Läkare Utan Gränser
Räddningsinsatsen under natten den 10 maj tog många, långa timmar.

Den 11 maj tog vi emot flera meddelanden från Alarm Phone om att fler båtar var i sjönöd. Den här gången handlade det om båtar som befann sig i den maltesiska sök- och räddningszonen. Också den här gången fick vårt team hjälp av Pilotes Volontaires flygplan att nå fram till den första båten. Ombord på den drivande träbåten fanns 67 vettskrämda människor. Några timmar senare avslutade vi insatsen med alla tryggt ombord på Geo Barents.

– När räddningspersonalen nådde oss var jag nästa medvetslös, berättar en 26-årig kvinna från Syrien. Jag förstod inte vad som hände. Då hade vi varit till havs i minst 48 timmar. Jag var övertygad om att jag skulle dö.

Fysiskt eller psykiskt sårbara

Dagen fortsatte med ytterligare en räddningsinsats. 29 personer räddades också de i den maltesiska sök- och räddningszonen. Återigen gjorde de maltesiska myndigheterna ingenting.

– Vi blev återigen bestörta över de maltesiska och italienska myndigheternas passivitet medan nästan 100 liv hängde på en skör tråd, säger Juan Matias Gil. Den maltesiska armén, som är främst ansvariga för räddningar i den maltesiska sök- och räddningszonen, informerades samtidigt som vi, men de förblev tysta och inaktiva och försummade sin rättsliga skyldighet att ge eller samordna hjälp.

Alla 470 överlevande på Geo Barents är antingen fysiskt eller psykiskt sårbara. De flesta har fått utstå fysiska övergrepp av olika former, inklusive sexuellt våld och tvångsarbete. Fyra inledde sin resa över Medelhavet med frakturer på benen, resultatet av skador som de tillfogats under sin tid i Libyen. En annan överlevande har diabetes och är beroende av insulin, men har varit utan sin livsviktiga medicin i vad som troligen har varit veckor. Två andra har drabbats av psykotiska episoder ombord. Dessa människor behöver trygghet.

På kvällen den 18 maj - efter sju dagars väntan på italienskt farvatten och tio förfrågningar om en säker hamn - fick Geo Barents tillstånd att lägga till i Augusta, Sicilien.