Hoppa till huvudinnehåll

Ännu en tragedi på världens dödligaste migrationsrutt

Publicerad 17 november 2021
En gummibåt ligger intill en mindre träbåt på centrala Medelhavet. På träbåten ligger flera svarta säckar som två män hjälps åt att lyfta över till gummibåten.
Foto: Candida Lobes/Läkare Utan Gränser
Det tog nästan två timmar att föra över de avlidna till vår båt.

Den 16 november fick vår räddningsbåt Geo Barents larm om en överfull båt som tog in vatten cirka 30 sjömil utanför Libyens kust. Efter en svår räddningsinsats undsattes 99 människor. Tio människor som befann sig under däck var avlidna när räddningspersonalen hittade dem. 

- Efter räddningen såg vi de tio kropparna i botten av träbåten. Det tog oss nästan två timmar att föra över dem till vår båt. Detta är ännu en tragedi till havs som hade kunnat undvikas, säger Fulvia Conte, teamledare på Geo Barents.

Abdoulaye* var en av de sista överlevarna som lämnade träbåten. Han hann knappt uppfatta vad som hänt hans medresenärer på undre däck. När han kom ombord på Geo Barents bad han att få se de avlidnas kroppar. 

- De är mina bröder, vi kommer från samma plats, vi har tagit oss genom Libyen tillsammans. Jag måste meddela deras familjer att de är döda, sa han, synligt skakad.

Under mindre än 24 timmar, den 15 och 16 november, räddade vårt team människor från tre olika båtar i sjönöd i de maltesiska och libyska räddningszonerna. Totalt har Geo Barents nu 186 överlevare ombord. Av dem är 152 män och 34 kvinnor, varav 61 minderåriga. 

Flera av kvinnorna har små barn med sig, det yngsta bara 10 månader. Människorna ombord kommer från en rad olika länder såsom Guinea, Nigeria, Elfenbenskusten, Somalia och Syrien. Många av dem har svåra upplevelser från tiden i Libyen, varifrån båtarna gått ut.
Människor grät av lättnad och glädje när de gick ombord på Geo Barents, men visade också tecken på akut stress och trauma. De flesta är livrädda efter den svåra båtfärden. Några av dem var tvungna att identifiera en vän eller yngre brors kropp.

Måste få en värdig begravning

- En dag som denna, när vi tagit ombord tio avlidna, bevittnar vi återigen resultatet av Europas ovilja att tillhandahålla proaktiv sök- och räddningskapacitet på centrala Medelhavet, säger Caroline Willemen, projektledare på Geo Barents.

- Människor genomlever fruktansvärda människorättsövergrepp i Libyen och ofta har de ingen annan utväg än den extremt farliga flyktvägen över Medelhavet. Det har blivit den dödligaste migrationsrutten i världen och det är verkligen en skam, säger Caroline Willemen.

Med 186 överlevare ombord, bland dem släktingar till de avlidna och personer som i flera timmar befann sig under däck bland de dödas kroppar, kommer nu Geo Barents att behöva gå i hamn. De avlidna måste få en värdig begravning och överlevarna behöver komma till en säker plats.

* Namnet har ändrats av säkerhetsskäl

***
Sedan Läkare Utan Gränser startade sök – och räddningsaktiviteter 2015 har vi haft sjukvårdsteam ombord på åtta olika fartyg, ibland i samarbete med andra organisationer. Totalt har våra team räddat 82 000 personer i sjönöd. Geo Barents chartras av Läkare Utan Gränser och startade sök- och räddningsarbetet i maj 2021. I skrivande stund är fartyget till havs på sin femte rotation. Hittills i år har minst 1 225 människor dött eller försvunnit under sitt försöka att korsa centrala Medelhavet. Idag lägger vi tio namn till den alltför långa listan.