Hoppa till huvudinnehåll

"Är vi statslösa?!”

Publicerad 26 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland. Människor flyttades i bussar till nya läger.

Nada, 28 år gammal, är från Deir Sur i Syrien. Hon bodde i flera månader i lägret i Idomeni och var med i den första gruppen av människor som flyttades. Nu befinner hon sig i lägret New Kavala.

”Det dök upp många poliser i Idomeni, med konstiga kläder, som sa åt oss att lämna lägret. Vi var rädda att de skulle använda tårgas. Jag har sju barn. Jag var orolig att något skulle hända med mina barn. Alla var rädda. Poliserna var beväpnade.

De som har pengar har redan olagligt tagit sig över gränsen. Men de som inte har pengar hoppades att gränsen skulle öppna. Eller att de skulle förbättra våra livsvillkor här.

Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Maten är dålig och toaletterna är inte rena. Idomeni var bättre. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat? Är det så man behandlar människor i ett civiliserat samhälle? Vi har kommit till Europa för att söka asyl. Det är vår rätt att söka asyl.

Mina barn är mycket upprörda. Jag kan inte bada dem. Det är mycket långt att gå för att hämta vatten och det är alltid mycket varmt. Jag är orolig för bristande hygien i det nya lägret. Jag är orolig för att vi kan få skabb. Mina barn är rädda. Jag vill dö och komma ut ur detta.

Det är inte säkert i Syrien (hon brister ut i gråt). De behandlade oss illa i Syrien. De behandlade oss illa i Turkiet. Och de behandlar oss illa i Europa. Varför? Är vi inte människor också? Är jag inte en människa? Har jag inte rätt att leva som dem (européerna)? Att vara död är bättre.

Vi fick så många felaktiga förhoppningar. Så många gånger fick vi höra att gränsen skulle öppna. Nu säger de att vi kommer att flyttas till olika länder, men jag tror inte på det. Det är bara lögner. Vi känner oss förödmjukade och vi har inga pengar kvar. Vi fick papper innan vi lämnade Idomeni där det stod ’Du är statslös’. Är vi statslösa?!”

Relaterade nyheter

Grekland

Flyktingar betalar priset för EU:s avtal med Turkiet

DEBATT | Tusentals människor är fast på de grekiska öarna, under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. De får betala priset för EU:s flyktingavtal med Turkiet, som denna vecka fyller två år.

Tusentals flyktingar är fast på grekiska öarna sedan 2016 då Eu slöt ett avtal med Turkiet.
Grekland

EU:s avtal med Turkiet skadar människors hälsa

Idag är det två år sedan EU:s flyktingavtal med Turkiet trädde i kraft. Som en konsekvens av avtalet sitter tusentals människor fast på de grekiska öarna. Levnadsförhållandena leder till fysisk och psykisk ohälsa.

Barn i flyktinglägret Moria på Lesbos är särskilt känsliga för kylan och de svåra förhållandena.
Grekland

Lesbos: ”De som har tur bor i en container”

Myriam Abdel-Basit arbetar som kulturtolk på den grekiska ön Lesbos. Hon berättar hur tillgång till sjukvård gör det möjligt för flyktingar som lever under hårda förhållanden att återigen känna sig som människor.