Hoppa till huvudinnehåll

"Är vi statslösa?!”

Publicerad 26 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland. Människor flyttades i bussar till nya läger.

Nada, 28 år gammal, är från Deir Sur i Syrien. Hon bodde i flera månader i lägret i Idomeni och var med i den första gruppen av människor som flyttades. Nu befinner hon sig i lägret New Kavala.

”Det dök upp många poliser i Idomeni, med konstiga kläder, som sa åt oss att lämna lägret. Vi var rädda att de skulle använda tårgas. Jag har sju barn. Jag var orolig att något skulle hända med mina barn. Alla var rädda. Poliserna var beväpnade.

De som har pengar har redan olagligt tagit sig över gränsen. Men de som inte har pengar hoppades att gränsen skulle öppna. Eller att de skulle förbättra våra livsvillkor här.

Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Maten är dålig och toaletterna är inte rena. Idomeni var bättre. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat? Är det så man behandlar människor i ett civiliserat samhälle? Vi har kommit till Europa för att söka asyl. Det är vår rätt att söka asyl.

Mina barn är mycket upprörda. Jag kan inte bada dem. Det är mycket långt att gå för att hämta vatten och det är alltid mycket varmt. Jag är orolig för bristande hygien i det nya lägret. Jag är orolig för att vi kan få skabb. Mina barn är rädda. Jag vill dö och komma ut ur detta.

Det är inte säkert i Syrien (hon brister ut i gråt). De behandlade oss illa i Syrien. De behandlade oss illa i Turkiet. Och de behandlar oss illa i Europa. Varför? Är vi inte människor också? Är jag inte en människa? Har jag inte rätt att leva som dem (européerna)? Att vara död är bättre.

Vi fick så många felaktiga förhoppningar. Så många gånger fick vi höra att gränsen skulle öppna. Nu säger de att vi kommer att flyttas till olika länder, men jag tror inte på det. Det är bara lögner. Vi känner oss förödmjukade och vi har inga pengar kvar. Vi fick papper innan vi lämnade Idomeni där det stod ’Du är statslös’. Är vi statslösa?!”

Aktuellt om Grekland

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Vaccinationskampanj i Idomeni, Grekland
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj i Idomeni

Förra veckan vaccinerade vi 3031 barn i flyktinglägret i Idomeni, Grekland. I de undermåliga förhållanden som råder i lägret sprids sjukdomar och många barn som har varit på flykt länge saknar skydd.

Lägret i Idomeni, på gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Nyheter från fältet

Kriget i Syrien förföljer dem - som en skugga

”Innan jag kunde se honom hörde jag hans skrik genom klinikens tältduk. Det är tydligt att detta är en nödsituation." - Conor Kenny, läkare i Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.