Hoppa till huvudinnehåll
Två kvinnor tar blodprov och kollar pulsen på en äldre kvinna.
Publicerad 29 maj 2023

Återuppbyggande av livsviktig sjukvård i Charkiv

Foto: Linda Nyholm/Läkare Utan Gränser
Anna Ivanivna Nefedova (t.v.) var en av dom som stannade kvar i Charkiv-regionen när kriget började.

När kriget trappades upp i Ukraina var många tvungna att fly från Charkiv-regionen. Men det fanns också de som stannade kvar, särskilt äldre och personer med funktionsnedsättningar. Stridigheterna gjorde det svårt för hälso- och sjukvårdspersonalen att ta sig fram och många patienter stod utan livsviktig sjukvård.

När många från den ordinarie sjukvårdspersonal i Charkiv-regionen flydde blev hälso- och sjukvårdssystem i regionen överbelastat. Majoriteten av allt humanitärt stöd i Ukraina utförs av lokala organisationer, civilsamhällesgrupper och ukrainska volontärgrupper. I Läkare Utan Gränsers arbete har samarbetet med dessa organisationer varje avgörande för att kunna nå ut och erbjuda sjukvård.

När bomberna föll över Charkiv sökte många av invånarna skydd i stadens tunnelbanestationer, vilket ledde till att vårt arbete initialt skedde under mark. I slutet av april 2022 utökades insatserna genom mobila kliniker och vilket möjliggjorde tillgång till livräddande vård och stöd för grupper som inte haft tillgång till sjukvård på flera månader.

‒ Vi såg att det tillgången till hälso- och sjukvård nära frontlinjerna nästan var obefintlig, säger Läkare Utan Gränsers projektchef Natalia Torrent Martinez.

‒ När vi anlände till dessa områden som nu Ukraina kontrollerade igen, försökte vi identifiera hur hälso- och sjukvården hade fungerat tidigare. Vårt mål var att stödja hälso- och sjukvårdssystemet så att det kunde komma igång igen, samtidigt som vi erbjöd psykologisk första hjälp och primärvård till de mest behövande.

Från mars 2022 till mars 2023 genomförde Läkare Utan Gränser ungefär 11 000 primärvårdsbesök i Charkiv-regionen, nästan 60% av patienterna var över 60 år gamla. Våra insatser har syftat till att återuppbygga sjukvårdssystemet i byar och städer som drabbats av kriget. Samtidigt har vi erbjudit omfattande medicinsk och psykiskt stöd till människor som varit isolerade under långa perioder. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att möta behoven hos de mest sårbara grupperna och fortsätta kämpa för att återställa sjukvårdssystemet i Charkiv-regionen.

Två sjukhusklädda män bär in en person liggandes på en bår in i en ambulans

Jemen. Syrien. Haiti.

Vi är på plats i över 70 länder och bistår årligen miljontals människor med sjukvård och humanitär hjälp. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste uppdateringarna. Prenumerera
Prenumerera