Hoppa till huvudinnehåll

Bara 180 tuberkulospatienter får nytt läkemedel

Publicerad 29 februari 2016
Foto: Manu Brabo
En patient med tuberkulos undersöks i Läkare Utan Gränsers projekt i Donetsk, Ukraina.

Två år efter att ett nytt läkemedel för tuberkulos godkänts har endast 180 patienter i världen möjlighet att använda det. Vi är mycket oroade över de höga priserna och bristen på tillgång.

Läkemedlet delamanid är ett av endast två nya läkemedel för tuberkulos som har tagits fram de senaste 50 åren. Det är effektivt mot de dödligaste varianterna av sjukdomen som är resistenta mot många andra läkemedel som används för att behandla tuberkulos, inklusive multiresistent och extremt resistent tuberkulos.

De länder som är berättigade till stöd från den globala fonden för bekämpning av aids, tuberkulos och malaria kommer att kunna köpa delamanid för drygt 15 000 kronor (1 700 dollar) per behandling. Men läkemedlet måste tas tillsammans med flera andra mediciner för att effektivt behandla patienter med läkemedelsresistent tbc. De medicinerna kostar idag mellan 8 000 och 13 000 kronor per behandling för låg- och medelinkomstländer.

Delamanid registrerat i fyra länder

Därför har regeringarna i dessa länder inte råd att köpa in delamanid och dessutom måste läkemedlet vara registrerats för användning i det landet. Hittills har Otsuka, som tillverkar delamanid, bara registrerat läkemedlet i fyra länder - Tyskland, Japan, Sydkorea och Storbritannien. Inga av dessa länder är hårt drabbade av sjukdomen.

Två tredjedelar av de runt 500 000 människor som varje år insjuknar i läkemedelsresistent tuberkulos skulle kunna hjälpas av det nya läkemedlet. Därför förespråkar Läkare Utan Gränser bättre tillgång och ett riktpris på runt 4 000 kronor per behandling (500 dollar) för delamanid.

– Otsuka borde prioritera att öka tillgången till delamanid till människor vars liv skulle kunna räddas. Så mycket som möjligt borde göras för att så många människor som möjligt ska kunna dra nytta av detta nya lovande läkemedel, men i dagsläget ser vi inte att det händer, säger Grania Bridgen, läkare och tuberkulosrådgivare på Läkare Utan Gränsers Accesskampanj som arbetar för bättre tillgång till läkemedel.

Bakgrund tuberkulos

Läkare Utan Gränser har varit verksamma inom vården av tuberkulos i 30 år och vid behandling av multiresistent tbc sedan 1999. Vi är nu en av de största behandlings NGO leverantörer för läkemedelsresistent tuberkulos. År 2014 behandlade vi över 23 000 patienter med tuberkulos, inklusive 1 800 patienter med resistent tuberkulos. Vårt mål är att öka användningen av Delamanid och i december 2015 tog vi emot en donation av Delamanid som ska användas i våra program och endTB partnerskapsprojekt.