Hoppa till huvudinnehåll

Beirut: Vi ger sjukvård och psykosocialt stöd

Publicerad 12 augusti 2020
En man sitter på en stol och får vård vid en mobil klinik efter explosionen i Beirut, Libanon.
Foto: Holger Vieth
Pierre Badarani får vård vid en av våra tillfälliga vårdmottagningar i Mar Mikhael, Beirut, Libanon.

Efter den förödande explosionen som drabbade Beirut den 4 augusti har vi inlett akutinsatser. Vi behandlar sårskador, ger sjukvård till människor med kroniska sjukdomar och psykosocialt stöd till de som skadats i explosionen.

Läkare Utan Gränsers team har satt upp vårdmottagningar i Mar Mikhael och Karantina, de stadsdelarna som drabbats värst i explosionen. Här knackar vi även dörr hos de boende för att ta reda på vilka medicinska behov som finns och hur vi kan hjälpa till på bästa sätt. Utöver detta har vi också satt upp vattenstationer och delat ut hygienartiklar, något som har efterfrågats av invånarna.

Explosionen i Beiruts hamn förra veckan orsakade enorma skador på otaliga byggnader i staden. Olyckan har hittills krävt fler än 150 dödsoffer och mer än 6 000 personer har skadats. Omedelbart efter olyckan gjorde Beirutborna själva allt de kunde för att hjälpa dem som drabbats av explosionen. 

Ökning av covid-19-fall

Redan innan olyckan var Libanons sjukvårdssystem hårt belastat av ett ökande antal covid-19-fall. Sedan dess har antalet sjuka ökat kraftigt i Libanon, och framförallt Beirut. Den senaste veckan har fler än 1 500 nya fall registrerats, vilket motsvarar 25 procent av alla sjukdomsfall i landet sedan pandemin började.

– Under olycksnatten strömmade patienterna till sjukvårdsinrättningar och man kunde inte följa smittskyddsreglerna vilket har lett till att fler har insjuknat, säger Julien Raickman, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libanon. 

– Samtidigt har 300 000 människor förlorat sina hem och måste hitta någon annanstans att bo, vilket inte gör situationen bättre. Ökningen av covid-19-fall är väldigt oroande och vi försöker att anpassa vårt arbete så gott vi kan till den nya situationen.

"Ännu en traumatisk upplevelse"

Våra team på plats befarar också att den psykiska ohälsan kan öka i landet. Libanon har de senaste åren drabbats hårt av inbördeskrig, en ekonomisk kris och stora utmaningar i samband med covid-19-pandemin.

– Explosionen har blivit ännu en traumatisk upplevelse för befolkningen i Libanon. Detta kommer påverka hur människor mår många år framöver, säger Julien Raickman.

Då Läkare Utan Gränser redan innan olyckan drev projekt för psykisk hälsa i landet kunde vi snabbt mobilisera ett team bestående av nio psykologer som tillhandahöll psykologisk akuthjälp. Nu arbetar vi med att utveckla en långsiktig insats.

Omedelbart efter olyckan donerade Läkare Utan Gränser sjukvårdsmaterial och andningsskydd till libanesiska civilförsvaret och libanesiska Röda Korset, för att stoppa smittspridningen av covid-19. Vi fortsätter att ge material till de aktörer som tar hand om många skadade. 

– De lokala aktörerna och organisationernas insats har varit avgörande, framför allt de första dagarna efter explosionen. Eftersom de har varit den drivande kraften i denna kollektiva akutinsats försöker vi anpassa vår insats genom att titta på vad som redan görs av dessa grupper, säger Julien Raickman avslutningsvis.

Läkare Utan Gränser har arbetar i Libanon sedan 1976. I dag ger vi sjukvård på flera platser i landet och har runt 600 anställda. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.