Hoppa till huvudinnehåll

En andra coronavåg slår hårt mot södra Afrika

Publicerad 5 februari 2021
En man står vid ett plakat vid en demonstration för rättvis fördelning av covidvaccin i Sydafrika.
Foto: Tadeu Andre
I veckan demonstrerade våra kollegor i Sydafrika utanför flera europiska ambassader för rättvis fördelning av covidvaccin.

Efter att ha varit relativt förskonade från covid-19 drabbas nu länderna Moçambique, Eswatini och Malawi hårt av en andra sjukdomsvåg som snabbt har överbelastat sjukvården. Samtidigt är tillgången till vaccin sannolikt många månader bort. 

En ny, mycket smittsam variant av coronaviruset sprider sig nu i södra Afrika och sjukvårdspersonal i Moçambique, Eswatini (f.d. Swaziland) och Malawi kämpar med att behandla ett ökande antal patienter. Men länderna står utan tillgång till vaccin som kan skydda dem och andra från viruset. För att få stopp på spridningen krävs att vaccin mot covid-19 fördelas rättvist och prioriterar sjukvårdspersonal och personer i riskgrupper i världens alla länder, också i Afrika.

- Vi är förfärade över den orättvisa fördelningen av covidvaccin över världen, säger Christine Jamet, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser. Medan många rika länder inledde vaccineringen av sin vårdpersonal och andra grupper för nästan två månader sedan, har länder som Eswatini, Malawi och Moçambique inte fått en enda dos vaccin för att skydda de mest sårbara. Inte heller landets sjukvårdpersonal. 

”Sjukvårdspersonalen är sjuka”

I Eswatini, ett land med 1,1 miljoner invånare, rapporteras om 200 nya fall varje dag. Antal döda är ungefär fyra gånger högre än under den första sjukdomsvågen, samtidigt berättar sjukvårdspersonalen att patienterna drabbas av en allvarligare sjukdomsbild än tidigare. Eftersom vårdinrättningarna är överbelastade har vi upprättat tillfälliga vårdavdelningar i tält vid vårdcentralen i Nhlangano och tagit in extra läkare och sjuksköterskor för att ta hand om patienter med kritiska former av covid-19.

I Moçambique är antalet sjuka för närvarande nästan sju gånger högre än den första vågens topp. 

- Sjukvårdspersonalen är sjuka och de som fortfarande arbetar är utmattade, säger Natalia Tamayo Antabak, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Moçambique. 

För att minska risken att fler vårdanställda insjuknar genomför ett av våra team infektions- och förebyggande åtgärder vid behandlingscenter för covid-19 i huvudstaden Maputo.

Antalet nya fall i Malawi ökade i snabb takt under januari med en fördubbling var fjärde till femte dag. På sjukhuset Queen Elizabeth Central, i staden Blantyre, har man snart inga platser kvar åt patienter som behöver syrgasstöd. Vi har därför skickat dit extra personal och är redo att öppna ytterligare en covid-19-avdelning med plats för 40 patienter. 

- Just nu prioriterar vi att skydda sjukvårdspersonal som arbetar med covidpatienter, säger Marion Pechayre, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Malawi. Om Malawi hade 40 000 doser vaccin kunde vi åtminstone börja med att vaccinera vårdpersonalen på platser med klusterutbrott. Utan vaccin kommer situationen snart att vara ohållbar. 

Hittills har 1 298 sjukvårdsanställda som arbetar med covidpatienter i Malawi testat positivt för coronaviruset och nio har dött.

En global pandemi kräver solidaritet

- Människor i de fattigaste länderna verkar stå längst bak i kön för att få tillgång till detta viktiga vaccin, säger Christine Jamet. Det finns ett akut behov av vaccin i länderna i södra Afrika. Sjukvårdspersonalen där kämpar hårt för att hantera den aggressiva spridningen av den nya virusvarianten, som överbelastar vårdssystemen.

Samtidigt som Moçambique, Eswatini och Malawi står utan vaccin samlar rikare länder på sig majoriteten av vaccindoserna med avsikten att vaccinera bortom de prioriterade grupperna.

- Det skulle vara oförsvarbart om vissa länder började vaccinera medborgare som inte är i riskgrupp, samtidigt som många länder i Afrika fortfarande väntar på att vaccinera sina allra första vårdanställda, säger Christine Jamet. Detta strider helt mot världshälsoorganisationen WHO:s ram för rättvis fördelning. Det kommer inte bara att förlänga pandemin, det kommer också att äventyra ännu fler liv. Vi uppmanar regeringar som har säkrat fler doser än de behöver att snarast dela med sig av sina doser så att andra länder kan börja vaccinera. Detta är en global pandemi som kräver en anda av solidaritet världen över för att vi verkligen ska få den under kontroll.