Hoppa till huvudinnehåll

En fristad för 24 barn

Publicerad 27 augusti 2021
Tanyi Serah i Kamerun tar hand om 24 barn.
Foto: Läkare Utan Gränser
Tanyi Serah i Kamerun tillsammans med några av de 24 barnen som bor hos henne.

Under flera år har striderna i sydvästra och nordvästra Kamerun intensifierats och enligt FN har fler än 700 000 människor tvingats på flykt. Bland dem finns barn som har förlorat sina föräldrar. Men det finns små glimtar av hopp.

I juni hjälpte vårt team i Mamfe flera barn som bodde hos samma kvinna - Tanyi Serah. Totalt har Tanyi öppnat sitt hem för 24 barn, varav de flesta är föräldralösa och har tvingats fly från sina hem. Men livet i Kamerun är hårt. Det här är Tanyis berättelse.

***

Livet är väldigt svårt. Många människor har lämnat sina byar eftersom de saknar grundläggande nödvändigheter som mat. Människor har inte ens råd med olja för att laga mat.

Just nu bor 24 barn i mitt hus, men jag är inte släkt med de flesta av dem. Flera har tvingats fly från sina hembyar och tagit sig till Mamfe. Eftersom de inte hade någonstans att bo, sa jag att de kunde få bo hos mig. Varje morgon äter de äldre frukost och går ut för att leta efter något de kan göra för att tjäna lite pengar.

Jag arbetar som kock. Det gör att jag kan ge alla barnen mat, även om det inte är lätt. När ett barn är sjukt försöker jag först få tag på medicin. Jag tar dem bara till sjukhuset när de är allvarligt sjuka, annars får vi inte träffa personalen från Läkare Utan Gränser.

Min man stannar hemma, han fick en stroke för 13 år sedan och kan inte gå. Jag brukar låna pengar för att ha råd att köpa ingredienserna till maten jag lagar. Sedan tar jag med maten till min restaurang och säljer måltiderna till mina kunder. Men jag behåller lite mat så jag kan ge barnen hemma. I slutet av året måste jag betala tillbaka lånet, vilket är jobbigt, men jag har inget annat alternativ.

Krisen har påverkat hur jag mår. Ibland frågar jag mig själv på natten vad jag ska göra med alla dessa barn. Jag kan inte skicka i väg dem, men hur kan jag ta hand om dem på lång sikt?

De flesta av barnen har förlorat sina föräldrar. De har blivit skjutna eller dött av andra orsaker. En kvinna lämnade sina tre barn här en dag. Senare hörde jag bara att hon hade dött. Jag har inte råd med skolavgifterna för alla barn. Därför stannar de barn som inte kan gå i skolan hemma, utan möjlighet att skapa sig en framtid.

***

Läkare Utan Gränser har arbetat i sydvästra Kamerun sedan 2018 för att bland annat bistå vid förlossningar, ge kirurgisk vård och behandling av sjukdomar som malaria och kolera. Vi har dessutom en ambulansservice tillgänglig sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet så att människor kan ta sig till sjukhus under dygnets alla timmar.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare