Hoppa till huvudinnehåll

Etiopien: Vi hjälper de som flytt från Tigray

Publicerad 1 december 2020
Um Rakuba-lägret i Sudan där Läkare Utan Gränser hjälper människor som flytt från konflikten i Tigray-regionen, Etiopien.
Foto: Läkare Utan Gränser
Um Rakuba-lägret i Sudan där Läkare Utan Gränser hjälper människor som flytt från konflikten i Tigray-regionen, Etiopien.

I början av november beordrade Etiopiens premiärminister militära insatser i Tigray-regionen, norra Etiopien. Den eskalerande konflikten drabbar hundratusentals människor och riskerar att destabilisera andra delar av landet och regionen med potentiellt katastrofala humanitära konsekvenser. 

Den 7 november började den första flyktingvågen anlända från Etiopien till grannlandet Sudan. Den 25 november hade FN:s flyktingorgan UNHCR registrerat 42 000 människor, men antalet är sannolikt högre eftersom många inte har registrerats. 

I dag passerar människor gränsen in till Sudan vid tre platser. De flesta, två tredjedelar, passerar vid Hamdayet i staten Kassala, i östra Sudan. Knappt en tredjedel kommer genom delstaten Gedaref i sydöst medan ett mycket litet antal kommer till Sudan längre söderut, i delstaten Blue Nile.

Här följer en översikt över Läkare Utan Gränsers insatser i Sudan samt i angränsande Amhara-regionen i Etiopien.

Hamdayet Crossing Point, Kassala

Vi har ett team vid gränsövergången i Hamdayet där de möter människor som korsat floden som utgör gränsen mellan Etiopien och Sudan. Många berättar för vårt team att de flytt från sina hem utan att ens ha möjlighet att packa det grundläggande inför resan. De har lämnat sina tillhörigheter och gått i timmar, ibland dagar, under hårda förhållanden innan de nådde Sudan.

Vid ankomsten till Sudan befinner sig de allra flesta flyktingarna i ett gränsområde i Hamdayet, där skydd, tillgång till mat, sanitet och rent dricksvatten är problematiskt. De flesta flyktingarna i Hamdayet, måste sova utomhus i ett marknadsområde i byn Hamdayet. Vissa människor bor hemma hos lokalbefolkningen och hittills har människor i gränsbyarna i Sudan varit mycket öppna och hjälpsamma gentemot sina grannar från Etiopien.

Vi ser också människor korsa gränsen tillbaka till Etiopien, antingen för att hjälpa familjemedlemmar som stannat kvar eller för att samla ihop sina tillhörigheter. En del går tillbaka för att sälja sina tillgångar och återvänder till Sudan med pengar. Ett litet antal personer som anländer kommer ursprungligen från Eritrea och har tidigare flytt till Etiopien innan de nu tvingats fly återigen, till Sudan.

Det första teamet från Läkare Utan Gränser kom fram till Hamdayet den 16 november och tillhandahåller sjukvård, hälsofrämjande information, psykiska hälsoaktiviteter och ser över de nyanländas näringsstatus. Vi genomför också vatten- och sanitetsinsatser. På den klinik vi har öppnat görs cirka 300 konsultationer per dag, framförallt gällande sjukdomar som luftvägsinfektioner, malaria eller diarré. På kliniken har vi också tagit emot ett litet antal sårade, människor som har utsatts för könsbaserat våld samt personer med kroniska sjukdomar som tuberkulos.

Um Rakuba-lägret, Gedaref

Efter screening och registrering hos FN placeras vissa människor som anländer till Hamdayet på bussar och körs till Um Rakuba-lägret i staten Gedaref. Detta är det enda officiella lägret i området för människor som flytt från Etiopien och ligger uppemot åtta timmars bilresa från gränsen. Lägret är anpassat för 10 000 personer, men redan nu bor fler än 8 000 personer där. Diskussioner pågår om att inrätta ytterligare ett läger eftersom antalet flyktingar fortsätter att öka.

De sanitära förhållandena i lägret är extremt dåliga. Det finns inte tillräckligt med latriner, och människor tvingas uträtta sina behov i det fria.

Mellan den 19 och den 23 november gav våra team 453 medicinska konsultationer i Um Rakuba-lägret, främst gällande diarré och urinvägsinfektioner. Två patienter anlände med skottskador och hänvisades till Gedaref-sjukhuset för vidare behandling. Femton personer som var akut undernärda och 154 personer som var måttlig undernärda identifierades och fick kosttillskott. En del människor visade symtom på ångest och sömnlöshet på grund av våldet de sett eller upplevt i Etiopien och under resan till Sudan.

– Den 3 eller 4 november arbetade jag i butiken när jag plötsligt hörde höga ljud av strider, berättade en etiopisk man i 30-årsåldern för vår personal. Jag vet inte varför de slåss, jag såg många människor dö, även gamla människor, jag känner många av dem. Jag är förvirrad, jag vet inte varför de gör det här. 

– I Tigray gömmer sig folket i skogen, unga och gamla. Det svåraste är att vi inte har några pengar, ingen mat att laga, ingen tog med sig något från hemmet, tillade han. Vi var tvungna att gå. Jag kom hit med två par byxor. Innan striderna började stängdes elen, telefonnätet och bankerna ner. Jag har pengar där men inte här. 

Eftersom det råder brist på mediciner för icke-smittsamma sjukdomar och kroniska sjukdomar arbetar Läkare Utan Gränser med andra lokala organisationer för att säkra nödvändiga leveranser.

Vårt team har också identifierat flera läkare bland dem som kommit från Etiopien som nu bor i lägret som flyktingar. Eftersom personal från humanitära organisationer inte får övernatta i lägret arbetar vi med dessa läkare för att hitta ett system som gör det möjligt att ge medicinsk support dygnet runt.

I Sudans huvudstad Khartoum förhandlar våra team med myndigheterna för att underlätta import av medicinsk utrustning och visumprocesser så att mer personal kan komma in i landet och arbeta med denna akutsituation.

Amhara-regionen, Etiopien

I Amhara-regionen, som gränsar till Tigray-regionen, har våra team vårdat skadade tillsammans med lokala sjukvårdsinrättningar. Eftersom kommunikationsnätverken inte fungerar är det svårt att veta exakt hur många som skadats och/eller dödats. 

Redan innan konflikten eskalerade var hundratusentals invånare i Tigray-regionen, liksom runt 100 000 flyktingar i regionen, beroende av humanitär hjälp. Vi är väldigt oroliga för att dessa människor inte kommer att ha tillgång till sjukvård på grund av de pågående militärinsatserna. 

Konsekvenserna av konflikten kan bli katastrofala. Situationen i Etiopien är redan ytterst svår med flera pågående kriser: våld mellan olika grupper i flera regioner, människor på flykt, översvämningar, en invasion av ökengräshoppor och coronapandemin.

Läkare Utan Gränser fortsätter med alla våra medicinska och humanitära insatser i Etiopien. Vi fortsätter vårda de som skadats i den senaste konflikten och följer hur den humanitära situationen utvecklas.