Hoppa till huvudinnehåll

Evakuera de grekiska öarna nu

Publicerad 20 mars 2019
Foto: Anna Pantelia / Läkare Utan Gränser
I lägret Moria på Lesbos trängs 5 200 personer, över tvåtusen fler än lägrets kapacitet.

DEBATT | EU och Turkiets flyktingavtal har inte lett till säkrare vägar till trygghet, utan till överfulla läger på de grekiska öarna med allvarligt psykiskt och fysiskt lidande som följd. Vi kräver att EU evakuerar de mest utsatta flyktingarna omedelbart. 

I dag är det tre år sedan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet implementerades. På grund av avtalet har tusentals personer fast på de grekiska öarna under hälsovådliga förhållanden. Det mänskliga lidandet måste få ett slut nu, skriver Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Avtalet mellan EU och Turkiet skulle enligt beslutsfattarna möjliggöra säkrare vägar till trygghet för flyktingar än den livsfarliga färden över Medelhavet. Tre år senare sitter i stället 12 000 kvinnor, män och barn fast i överfulla läger på de grekiska öarna, med grusade framtidsdrömmar.

Fyllda till bristningsgränsen

I lägret Vathy på Samos har förhållandena försämrats avsevärt de senaste månaderna. Fler än 4 100 personer bor i lägret, som ursprungligen byggdes för 648 personer.

De bor omgivna av sopor och mänsklig avföring

Över hälften bor i enkla sommartält eller plastpresenningar, omgivna av sopor och mänsklig avföring. Bland dem finns ensamkommande barn, gravida, äldre, människor med kroniska sjukdomar och personer som utsatts för tortyr och sexuellt våld. Även på öarna Lesbos och Chios är lägren fyllda till bristningsgränsen.

Läkare Utan Gränsers medicinska team vårdar dagligen fysiska åkommor som kan härledas till de osanitära och inhumana förhållandena på öarna. Men den hopplösa och maktlösa livssituationen för flyktingarna och migranterna leder även till allvarlig psykisk ohälsa hos många. Att ge psykologiskt stöd har därför oundvikligen blivit en viktig del av våra insatser i Grekland.

EU och de grekiska myndigheterna erbjuder varken humana livsvillkor, vård eller stöd. I stället tittar man åt andra hållet. Slutmålet – att avskräcka andra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa – är uppenbarligen viktigare än hälsan hos dem som är fast på öarna. Den här politiken är omänsklig och måste få ett slut.

ett av fyra barn har självskadebeteende

I höstas slog vi larm om att vart fjärde barn i Moria-lägret på Lesbos hade skadat sig självt, försökt begå självmord eller övervägt att göra det. Att barn, ned till fem års ålder, mår så dåligt visar hur akut situationen är på öarna. Det är helt ofattbart, och omöjligt att acceptera.

Sedan början av 2019 har över 5 000 män, kvinnor och barn anlänt till Grekland. Majoriteten kommer från krigshärjade länder som Afghanistan, Syrien, Irak och Kongo-Kinshasa. Över hälften är kvinnor och barn. Det faktum att så många fortfarande tar den farliga vägen över Medelhavet visar att EU har misslyckats med att skapa nya, trygga sätt att ta sig till säkerhet för personer som tvingats på flykt.

Evakuera öarna omedelbart

För oss på Läkare Utan Gränser, som varje dag lägger om såren som EU och Turkiet-avtalet har lett till, är det tydligt att situationen inte kan fortsätta så här. Vi kräver de mest utsatta ska evakueras från öarna omedelbart, till fastlandet i Grekland eller till andra medlemsländer. EU måste även sluta blunda för de humanitära konsekvenserna som unionens migrationspolitik leder till.

Oliver Schulz, generalsekreterare, Läkare Utan Gränser

Artikeln publicerades i Altinget den 20 mars.