Hoppa till huvudinnehåll

Flickan Mercy skriver schlagerhistoria

Publicerad 9 maj 2018
Mercy som svenska sjuksköterskan Martina Svensson var med och förlöste på Medelhavet förra året.
Foto: Patrick Bar/SOS MEDITERRANEE
Mercy som svenska sjuksköterskan Martina Svensson var med och förlöste på Medelhavet förra året.

Mitt ute på Medelhavet räddas en gravid kvinna från en sjunkande gummibåt av sök- och räddningsbåten Aquarius. Några timmar senare är vår sjuksköterska Martina Svensson med och hjälper till att förlösa hennes dotter - Mercy. Ett år senare kommer det lilla barnet att skriva schlagerhistoria.

”Tidigt på morgonen den 21 mars förra året bankar en besättningsmedlem på min hyttdörr. Han berättar att en kvinna ligger på golvet i kliniken. Det är en gravid kvinna som vi räddat på Medelhavet dagen innan, Taiwo. Jag undersöker henne snabbt. Värkarbetet är redan igång så jag plockar fram den förlossningsutrusning vi har ombord på Aquarius och även det som kan tänkas behövas till barnet.

Sedan hämtar jag Liza, en erfaren amerikansk barnmorska som jag jobbar med på båten. Tillsammans stöttar och hjälper vi Taiwo i flera timmar under värkarbetet. Jag hoppas att förlossningen ska fortgå normalt. Vi har ingen utrusning för större komplikationer ombord. Till slut, där på golvet i vår sjukvårdsklinik, föds Mercy.

Hon skriker så att alla kan höra henne.

Med en kraftig stämma berättar hon för oss att ”nu är jag här”. Jag håller min kommunikationsradio nära den nyfödda flickan. Hon skriker så att alla på båten kan höra henne samtidigt. Jubel bryter ut. De 946 människorna ombord har blivit 947.

Mercy omgiven av sin mamma, sin morbror, sjuksköterskan Martina Svensson och barnmorskan Liza.

Taiwo med Mercy i sin famn, omgiven av sin svåger, sjuksköterskan Martina Svensson (vänster) och barnmorskan Liza (höger). Foto: Patrick Bar/SOS MEDITERRANEE.

Taiwo hade lämnat Nigeria tillsammans med Mercys far. De kunde inte försörja familjen och såg ingen framtid i hemlandet. Men under flykten separerade paret. I sin desperation satte sig Taiwo i en överfull gummibåt. Hon ville fly undan de hemska förhållandena i Libyen och söka en bättre framtid i Europa, för sig själv och hennes då ännu ofödda barn.

När vi kommer iland i Catania på Sicilien blir Taiwo och Mercy förda med ambulans till sjukhuset. Jag och Liza följer de till ambulansen och vinkar farväl. Det var de sista vi såg av Taiwo och lilla Mercy.

***

Jag har varit ute på flera uppdrag som sjuksköterska för Läkare Utan Gränser innan jag mönstrade på sök- och räddningsbåten Aquarius. Jag tyckte själv att jag hade bra erfarenhet av att arbeta med människor i nöd. Men arbetet på Aquarius blev de svåraste uppdraget hittills. Att rädda människor på flykt ur knappt sjödugliga gummibåtar på ett oändligt hav. Att ta del av deras grymma berättelser om våldtäkt, tortyr, misshandel och slaveri i Libyen.

Jag vet att Taiwo och Mercy är kvar på Sicilien än idag och bor i ett stort flyktingläger. Taiwo vill starta upp sitt liv och börja jobba. Hon önskar att Mercy ska få studera på universitet, få en trygg framtid och inte behöva uppleva det hon själv gjort.

Det kändes väldigt speciellt.

Mercys födelse på Aquarius fick stor massmedial uppmärksamhet, framför allt i Italien och Frankrike. Händelsen inspirerade den franska musikgruppen ”Madame Monsieur” att skriva en låt om människors flykt över Medelhavet och där just Mercy står som symbol. 

Låten blev Frankrikes bidrag till Eurovision Song Contest och när jag hörde texten blev jag väldigt berörd och grät. Den handlar bland annat om just Taiwo och hennes dotter Mercys födelse. En händelse som bara jag, Liza och Taiwo var med om. Det kändes väldigt speciellt.

Jag känner oändligt med glädje och värme över att gruppen ”Madame Monsieur” skrivit låten och förmedlar så många människors situation på ett fantastiskt sätt. För mig personligen är det en mycket stark låt som för alltid kommer föra mina tankar till Aquarius och alla människor vi räddade, men också alla de som inte blev räddade och alla de som är kvar i Libyen.

För mig är låten ”Mercy” en vinnare.”

 - Martina Svensson, sjuksköterska som förra året arbetade på sök- och räddningsbåten Aquarius.

Fartyget Aquarius, som vi driver tillsammans med SOS Mediterranée, är en del av vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet.