Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 29 april 2022

Följ med oss till Boost sjukhus

Inifrån Boost sjukhus, Afghanistan.

I Lashkar Gah, som ligger i Helmandprovinsen i Afghanistan, stöttar Läkare Utan Gränser sjukhuset Boost. Sjukhuset är en livlina för människorna i Helmand och närliggande provinser och tillhandahåller specialistvård, som inte är lätt att hitta någon annanstans.

Sedan konflikten i Helmandprovinsen tog slut i augusti förra året har ett stort antal människor sökt sig till sjukhuset. Delvis på grund av den förbättrade säkerhetssituationen som gör det lättare för patienter att resa, men också på grund av bristen på fungerande sjukvårdsinrättningar på annat håll.

Varje månad tar vi emot runt 400 undernärda barn på sjukhuset. Alla är yngre än fem år och många av dem har även komplikationer som lunginflammation, diarré eller andra magproblem. Antalet mässlingsfall har också varit extremt många. Från december till slutet av februari kom i genomsnitt över 150 barn med mässling till sjukhuset varje vecka. Fyrtio procent av dessa barn har en allvarlig komplikation som lunginflammation och måste läggas in för vård.

Följ med oss in på Boost sjukhus och träffa några av våra patienter.

Ahmad, som är en och en halv månad gammal, är undernärd. Han ligger si sin mamma Bibi Hajiras knä på Boost sjukhus, Afghanistan.
Foto: Oriane Zerah

Ahmad, som är en och en halv månad gammal, är undernärd. Han ligger i sin mamma Bibi Hajiras knä. Hon tog honom till undernäringskliniken på sjukhuset. Där får han vård och kommer förhoppningsvis snart gå upp i vikt.

Safia förbereder sig för att föda sitt femte barn på Boost sjukhus i Afghanistan..
Foto: Oriane Zerah

Safia förbereder sig för att föda sitt femte barn på sjukhusets mödravårdsavdelning. Förra året bistod vi vid 18 900 förlossningar på sjukhuset.

Said Bibi ger ett glas mjölk till sin son Siddiqullah.
Foto: Oriane Zerah

Said Bibi ger ett glas mjölk till sin son Siddiqullah. Han är tio år gammal och har lunginflammation och svår blodbrist på grund av mässling. Mässling kan förebyggas genom vaccination, men vaccinationstäckningen i Afghanistan är låg, vilket är en av förklaringarna till den snabba ökningen av sjukdomsfall.

En sjuksköterska sätter en infart på treåriga Mohammad Jan.
Foto: Oriane Zerah

En sjuksköterska sätter en infart på treåriga Mohammad Jan. Han har en bröstinfektion och hjärtproblem. Mohammad befinner sig på akutmottagningens sektion för "orangea fall", det vill säga patienter i ett allvarligt, men inte kritiskt tillstånd. Förra året sökte fler än 164 000 människor vård på akutavdelningen.

Haju Bari Jan får ett recept utskrivet av en läkare på Boost sjukhus i Afghanistan..
Foto: Oriane Zerah

Haju Bari Jan, som kommit från Urzuganprovinsen för att få vård, får ett recept utskrivet av en läkare. Förhoppningsvis kan medicinen lindra hans värkande rygg.

En läkare på Boost sjukhus, Afghanistan, tittar närmare på åttaåriga Qadratullahs arm
Foto: Oriane Zerah

Åttaåriga Qadratullah kom till sjukhuset tillsammans med sin pappa. Qadratullah har haft en böld på vänster arm de senaste nio dagarna. Nu ska en läkare titta närmare på armen och se över vad som bör göras.

En läkare kontrollerar hjärtfrekvensen hos Salman på intensivvårdsavdelningen på Boost sjukhus i Afghanistan.
Foto: Oriane Zerah

En läkare kontrollerar hjärtfrekvensen hos Salman på intensivvårdsavdelningen. Salman, som är diabetiker, har drabbats av en hjärtattack. Diabetes är en kronisk sjukdom. Utan regelbunden behandling, med tabletter eller med insulininjektioner, så kan de förhöjda nivåerna av blodsocker bland annat leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Fyra månader gamla Zainullah, som ligger i sin mammas knä, har under de senaste tolv dagarna vårdats för undernäring på Boost sjukhus, Afghanistan.
Foto: Oriane Zerah

Fyra månader gamla Zainullah har under de senaste tolv dagarna vårdats för undernäring på sjukhusets undernäringsklinik. Konsekvenserna av undernäring hos små barn är allvarliga, och kan i värsta fall leda till koniska skador på hjärnan och immunförsvaret.