Hoppa till huvudinnehåll

Förhindra smittspridning i Amazonas

Publicerad 13 oktober 2020
Personal påväg till båtar för transport i Amazonas regnskog
Foto: Diego Baravelli/Läkare Utan Gränser
I Amazonas är möjligheten att förflyttas begränsad, varje vecka går en båt från Tefe till de närliggande byarna.

I Brasilien är möjligheten att testa sig för det nya coronaviruset begränsad och det är därför svårt att följa spridningen. Särskilt svårt är det i Amazonas där befolkningen är utspridd och möjligheten att förflytta sig begränsad. 

Det tar två till tre dagar att komma fram till Tefé med båt. När de första fallen av corona upptäcktes i staden valde det lokala sjukhuset att skydda personal som var gravida, kroniskt sjuka eller äldre genom att de inte behövde komma till jobbet. Det vill säga samma strategi som man valt på många andra ställen i världen. Men arbetsbördan blev alldeles för stor för den kvarvarande personalstyrkan som knappt hade tid att äta eller sova. Men i takt med att patienterna fortsatte att strömma in fanns inget annat alternativ än att jobba på.

När Läkare Utan Gränser kom till Tefé hade situationen blivit mer hanterbar och vi kunde bidra med utbildning till personalen så att de skulle vara bättre förberedda inför en eventuell andra våg av covid-19.

Varje vecka går en båt från Tefé till de närliggande mindre byarna. Ombord på båten finns en mindre klinik. Personalen som jobbar ombord på båten träffar många människor och risken för smitta är stor. Vårt team har bidragit med strategier för hur smittspridning på båten ska kunna undvikas. Att kunna ge vård på ett säkert sätt har alltid hög prioritet. Men på platser som i Amazonas, där det många gånger tar lång tid att ta sig till ett sjukhus, är det extra viktigt.

Covid-19 innebär att vi behöver trappa upp vårt arbete runt om i världen. Vi vill fortsätta vår befintliga verksamhet och samtidigt vara en del i det pågående arbetet mot covid-19. Här i Sverige har vi därför startat en kampanj där vi samlar in pengar som går till vårt arbete runt om i världen. Var med oss i kampen mot covid-19!