Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt stöd åt de drabbade i Haiti

Publicerad 25 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex.

För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex. 

Tre månader har gått sedan orkanen Matthew träffade Haiti. Efter att ha bistått med akut medicinsk vård ser vi nu till att 10 000 familjer i sydöstra Haiti, som drabbades hårdast av orkanen, får möjlighet att återuppbygga sina hem. 

– I de avlägsna bergsbyarna var människor tvungna att snabbt bygga något form av skydd med hjälp av material som blåst runt i vinden, material som ofta var trasigt. Men dessa undermåliga hus skyddar inte mot väder och vind, och i synnerhet inte mot skyfall. Detta kan få direkta konsekvenser för deras hälsa, säger Lily Caldwell, koordinator för våra akutteam.

För att hjälpa dessa familjer delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex. De 10 000 familjerna (som i genomsnitt består av sju personer) kommer också att få en uppsättning korrugerad plåt, tillräckligt för att bygga ett tolv kvadratmeter stort hus.

Den logistik som omger en sådan här kampanj, som genomförs med stöd från FN:s livsmedelsprogram, är en enorm utmaning. De bergiga områdena är svåra att nå och det saknas vägar.

En helikopter levererar förnödenheter i Haiti.En helikopter levererar material till avlägsna platser i Haiti. Foto: Jeanty Junior Augustin/Läkare Utan Gränser.

– Dåligt väder begränsar ofta våra aktiviteter. Ibland kan inte ens helikoptrarna lyfta, som är det enda sättet att nå de avlägsna byarna. De långa förseningarna skapar en hel del frustration, säger Lily Caldwell.

”Vi behöver mer, men vi är verkligen tacksamma för detta stöd”

– Det är fantastiskt att ta emot det här från Läkare Utan Gränser. Det är som att få dricka rent vatten efter dagar utan mat och dryck. Vi behöver mer, men vi är verkligen tacksamma för detta stöd, säger Jean Marc, som bor i byn Chardonnières.

– Utdelningen går bra. I närvaro av vår personal delar en representant från byn ut ett paket per familj. Den som ansvarar för utdelningen i byn har också tidigare tagit emot sakerna när de levererades, förklarar en entusiastisk François Giddey, koordinator.

Vi har fortfarande över 250 nationellt anställda och 39 internationella fältarbetare på plats i Haiti som arbetar med konsekvenserna efter orkanen Matthew. Utöver det fortsätter vi också våra ordinarie verksamheter med sex vårdinrättningar i landet.

Efter orkanen Matthew satte vi in nödhjälp i regionerna Grande Anse, Sud och Nippes. I Nord, Artibonite och Ouest stöttade vi även andra sjukhus så att de kunde ge bästa möjliga vård. Vi behandlade skadade och kolerapatienter, upprättade vattenstationer och delade ut rent vatten från vattentankar. I samarbete med hälso- och sjukvårdsmyndigheten vaccinerade vi också cirka 13 800 personer mot kolera i de hårdast drabbade och mest svåråtkomliga områdena i söder och i staden Coteaux. Under hela 2017 räknar vi med att finnas på plats i Port-a-Piment för att förstärka de hälso- och sjukvårdstjänster som finns där.

Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Haiti sedan 1991. Sedan 2017 driver vi sex sjukhus i huvudstadsregionen Port-au-Prince. Dessutom stöttar vi hälsomyndigheterna på Diquini centrum för kolerapatienter.

Relaterade nyheter

När orkanen Matthew träffade Haiti 2016 isolerades många byar och våra team jobbade hårt med att nå människor på landsbygden.
Haiti

Att arbeta på landsbygden

"En kollega som arbetar på vårt sjukhus ute på landsbygden hade blivit sjuk. Nu undrade de om jag kunde tänka mig att åka dit ett par dagar och täcka upp. Självklart sa jag ja."
- Ilsa Karlsson, Haiti.

Becya Adelines son Jason föddes på vårt sjukhus i Port-au-Prince, Haiti. Hon förlorade sitt första barn på grund av eklampsi.
Haiti

Livsfarliga kramper

Idag har jag för första gången i mitt liv träffat på en patient som led av eklampsi. Eklampsi kan undvikas om man upptäcker och behandlar det i tid - vilket i ett land som Sverige nästan alltid är fallet.

Cheldine Jean Pierre, i Haiti, som skottskadades i benet.
Haiti

En spännande utmaning

"Eftersom jag är van vid att arbeta inom akutsjukvården känner jag att jag är på bekant mark, även om det finns många skillnader."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.

Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Haiti

"Uppenbart att vi behövs"

"När jag fick höra att det var Haiti jag skulle åka till så visste jag inte riktigt vad jag skulle tänka."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.