Hoppa till huvudinnehåll

Gaza: ”Attackerna är oförlåtliga och outhärdliga”

Publicerad 18 maj 2021
En av våra kliniker i Gaza city som träffats i en bombräd.
Foto: Läkare Utan Gränser
Vår klinik i Gaza city som träffats i en bombräd.

I helgen träffades en av våra kliniker i en israelisk bombräd mot Gaza city. Delar av kliniken är nu oanvändbar. Situationen för människorna i Gaza är mycket allvarlig då tillgången till sjukvård har begränsats kraftigt och vissa medicinska förnödenheter börjar ta slut.

 

I söndags dog minst 42 personer, bland dem 10 barn, i israeliska flygattacker i området där vår klinik ligger i Gaza city, enligt Gazas hälsovårdsmyndigheter. Bombningarna i området förstörde också delvis vår klinik, där vi tillhandahåller trauma och brännskadebehandling. Ingen människa på kliniken skadades men ett steriliseringsrum är oanvändbart och ett väntrum skadades.

En av våra anställda, som befann sig på platsen, beskriver hur skräckslagna kvinnor och barn sprang ut på gatan och skrek och grät när enorma explosioner skakade kvarteret.

– Situationen har varit hemsk under veckan, med allt fler civila dödsfall varje dag, men när jag såg skadorna på området och Läkare Utan Gränsers klinik morgonen efter attacken var jag mållös, säger läkaren Mohammed Abu Mughaiseeb, medicinsk koordinator i Gaza. 

– Hus, vägar, träd – allt hade skadats. Kliniken, där vi tar emot fler än 1 000 barn per år med brännskador och traumaskador, saknade en vägg och det låg bråte överallt. Kliniken är nu stängd, inte bara på grund av skadorna på byggnaden, utan också på grund av att vägen dit har förstörts och att området fortfarande är osäkert. 

Tillgången till sjukvård för de med livshotande skador har begränsats kraftigt eftersom israeliska luftangrepp har förstört många av de vägar som leder till sjukhusen. Två läkare var bland de 42 personer som dödades i flygattackerna nära vår klinik och sjukvårdspersonal är nu oroliga för sin säkerhet när de är på jobbet. Dessutom börjar vissa medicinska förnödenheter att ta slut. 

Blodpåsarna är slut inom 24 timmar

Vid 17-tiden lokal tid den 17 maj hade minst 200 personer dödats, bland dem 59 barn, enligt hälsovårdsmyndigheterna. 10 personer, bland dem två barn, hade dödats av raketer och missiler i Israel som skjutits från Gaza av palestinska väpnade grupper.

– De fruktansvärda attackerna mot civila och den civila infrastrukturen som vi bevittnar i Gaza är oförlåtliga och outhärdliga, säger Ely Sok, ansvarig för vårt arbete i de palestinska områdena. 

– Situationen är allvarlig. Antalet sårade och flyende människor blir allt fler. Samtidigt kommer humanitär personal och leveranser fortfarande inte in i Gaza. De lokala sjukvårdsmyndigheterna rapporterar att blodpåsarna är slut inom 24 timmar. Detta innebär att de inte kan ge patienter blodtransfusioner, något som är viktigt när man vårdar skadade. 

”Israel måste upphöra med sina attacker”

Ett av Läkare Utan Gränsers team arbetar i 24-timmarsskift med att stödja vårdpersonalen på akutmottagningen och operationsavdelningen på al-Awda-sjukhuset, i området Jabalia. Teamet behandlar dagligen mellan 40–45 patienter med djupa sår och svåra brännskador. Under den gångna veckan har vi även donerat medicinsk utrustning till ett flertal vårdinrättningar i Gaza. 

Det svåra säkerhetsläget innebär att vi i nuläget inte kan bedriva den vård för brännskador och postoperativa vård som vi vanligtvis har.

Enligt FN har 38 000 palestinier flytt från sina hem och minst 2 500 blivit hemlösa i takt med att Israel fortsätter med luft-och artilleriangrepp mot Gaza. 

Flera av Läkare Utan Gränsers egna anställda har flytt undan angreppen. Några har sökt skydd hos släktingar och andra har Läkare Utan Gränser ordnat med tillfälligt skydd.

– Israel måste upphöra med sina attacker mot hjärtat av Gaza, som urskillningslöst dödar civila oavsett hur ”riktade” de är. Eftersom de sker i tätbefolkade områden finns ingen möjlighet att begränsa effekterna av bombningen. Humanitär personal och hjälpinsatser måste omedelbart få ett säkert tillträde, säger Ely Sok avslutningsvis.