Hoppa till huvudinnehåll

GAZA – SJUKVÅRD I KRIG OCH VAPENVILA

Publicerad 29 augusti 2014
Operationssalen på Al Shifa-sjukhuset i Gaza. FOTO: Cosimo Le Quaglie.
Operationssalen på Al Shifa-sjukhuset i Gaza. FOTO: Cosimo Le Quaglie.

I 50 dagar har våra team på Al Shifa-sjukhuset i Gaza upplevt en omskakande tid. De har jobbat under dagar av krig, under dagar av eldupphör och dagar då nya stridigheter blossat upp. Den 25 augusti trädde en permanent vapenvila i kraft. För såväl befolkningen som vårt team har detta inneburit en stor lättnad.

Arbetet på sjukhuset fortsätter för fullt. I början på denna vecka kom fortfarande människor till sjukhuset som skadats under de senaste bombningarna och som inte kunnat söka vård förrännu.

Läkare Utan Gränsers kirurgteam fortsätter att arbeta på Al Shifa-sjukhuset tillsammans med den lokala personalen från hälsoministeriet. De har varit på plats ända sedan den israeliska armén påbörjade insatsen Protective Edge den 8 juli.– Jag hade många patienter med bröst- och bukskador, säger kirurgen Maurice som precis kommit tillbaka från Gaza.

– De flesta hade splitterskador, fortsätter han. Även ett litet granatsplitter, mindre än en centimeter stort, kan orsaka hemska skador i lungan. Mer än hälften av patienterna jag opererade var kvinnor och barn.

Två av våra kirurger arbetar för närvarande på Al Shifa-sjukhuset med att behandla patienter med svåra brännskador. De behöver ofta genomgå flera operationer, både plastikkirurgiska ingrepp och hudtransplantationer. Kirurgerna assisterar också under särskilt komplicerade och långa operationer.

Insatsen under kriget

Från 28 juli till den 10 augusti hade vi tre kirurgteam som arbetade på Al Shifa-sjukhuset. Under markoffensiven kom ett stort antal patienter till sjukhuset. Varje dag anlände 30 till 40 svårt skadade personer vilket ledde till att både akutmottagningen och operationssalarna var överbelastade.

– Många patienter hade flera splitterskador orsakade av explosioner, de hade bröst-, lem- och kärlskador, säger Kelly, en narkosläkare som arbetade nästan fyra veckor i Gaza.

– Människor som befinner sig i närheten av en explosion får brännskador av värmen. Samtidigt förstör trycket från explosionen lungorna och granatsplitter tränger in i kroppen. Stötvågen kan förstöra benen om man står upprätt, båda benen behöver då amputeras. Det är fruktansvärt, men det finns ingen annan lösning.

Under sju veckor skickade Läkare Utan Gränser 37 internationella medarbetare till Gaza, däribland kirurger, läkare, sjuksköterskor, administratörer och projektsamordnare. För närvarande arbetar två kirurger, två narkosläkare och en intensivvårdssjuksköterska på Al Shifa-sjukhuset.

Postoperativ vård Gaza City

Vi driver också en klinik i Gaza City där vi ger postoperativ vård till patienter som har opererats. Vi lägger om sår och patienterna får sjukgymnastik.

Våra aktiviteter i på denna klinik har under de senaste veckorna berott på intensiteten i striderna. När situationen var som värst stängdes kliniken i elva dagar, eftersom det inte var möjligt för patienterna att ta sig till sjukhuset eller att bli hämtade med en av våra bilar.

När kliniken öppnades igen kom 20 till 40 procent av patienterna tillbaka för att fortsätta sin behandling. Ett antal patienter har inte kommit tillbaka och inte kunnat spåras. Nu kliniken är full igen.

– Det är som en bikupa, säger vår läkare Abu Abed.

– Förutom våra tidigare patienter tar vi nu också hand om nya patienter som skadats under kriget. Vi hade mer än hundra nya patienter mellan 1 juli och den 25 augusti.

Utöver våra insatser på de två sjukhusen i Gaza har vi donerat läkemedel och medicinsk utrustning till det centrala apoteket och olika sjukhus i Gaza.

Läkare Utan Gränser har 50 anställda som arbetar i Gaza, 40 lokalt anställda och tio internationella medarbetare. Läkare Utan Gränser arbetar också på Västbanken där organisationen ger psykologiskt stöd i Hebron och Nablus.