Hoppa till huvudinnehåll

Grekland: Påtvingad masskarantän i Moria

Publicerad 4 september 2020
| Caroline Willemen, projektkoordinator på vår klinik vid Morialägret på den grekiska ön Lesbos.

Antalet fall av covid-19 bland lokalbefolkningen på den grekiska ön Lesbos har ökat under den senaste tiden. Nyligen bekräftades även det första covidfallet i flyktinglägret Moria. Som följd har myndigheterna satt hela lägret i karantän. Denna typ av masskarantän är farlig och måste undvikas till varje pris.

Med det första bekräftade fallet av covid-19 i Morialägret är det extra viktigt att flytta och isolera människor till säkrare boenden utanför lägret, i stället för att införa masskarantän. 

Över 200 människor i lägret tillhör en riskgrupp. Läkare Utan Gränser och andra aktörer har under flera månader krävt att samtliga invånare i Morialägret evakueras, till fastlandet eller andra EU-länder. Särskilt viktigt är det att flytta och isolera riskgrupper.

Myndigheterna har ett ansvar för människors hälsa och välmående. Att låsa in in människor som redan lever under svåra förhållanden, under förevändningen att hindra smittspridning på ön är en farlig väg att gå. 

- Just nu finns äldre med underliggande sjukdomar, gravida kvinnor och barn som är rädda och utsätts för mer trauma. Myndigheterna borde skydda dessa människor, men i stället utsätts de för ytterligare stress, säger Caroline Willemen, projektansvarig för Läkare Utan Gränsers covidinsats på Lesbos. 

I april lovade myndigheterna en evakuering från ön, men fem månader senare är människor fortfarande kvar och nu satta i en polisledd masskarantän. 

- De lokala hälso- och sjukvårdsmyndigheterna har inlett testning i lägret, men det räcker inte. Välorganiserad testning och kontaktspårning, förbättrade hygienförhållanden och ökad tillgång till sjukvård är exempel på insatser som kan förbättra situationen. , säger Caroline Willemen. 

Följande åtgärder krävs – snarare än en masskarantän:  

  • Satsa på spridning av korrekt information och se till att det finns ett fungerande samarbete med lokalsamhället 
  • Säkerställa att rent vatten och sanitet finns tillgängligt för alla så att grundläggande hygienåtgärder kan upprätthållas 
  • Evakuering och isolering av personer i riskgrupper 
  • Masstestning 
  • Isolering och behandling av personer som testat positivt för covid-19 
  • Kontaktspårning
  • Karantän ska endast införas då grundläggande sjukvård kan garanteras
En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva