Efter att kaoset och våldet i Haitis huvudstad Port-au-Prince förvärrats utökar Läkare Utan Gränser insatserna. Antalet skadade är stort. Det finns nu en oro för att läkemedel och medicinsk utrustning ska ta slut.
De senaste dagarna har våldet nått en ny dimension, vilket har lett till en explosionsartad ökning av antalet dödsoffer och till att regeringen utlyst undantagstillstånd. Mot bakgrund av denna försämring av säkerhetsläget har antalet skadade i behov av vård – varav många kvinnor, barn och äldre - ökat kraftigt.
– De 50 vårdplatserna på vårt sjukhus i Tabarre har varit upptagna sedan början av februari, men den 28 februari förvärrades situationen och vi var tvungna att öka antalet platser till 75, säger Mumuza Muhindo Musubaho, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Haiti. Vi tar i genomsnitt emot fem till tio nya fall per dag, och nu befinner vi oss på gränsen till vad vi har kapacitet för.
Samtidigt som flera lokala sjukhus inte längre fungerar har Läkare Utan Gränser nu återöppnat sin akutmottagning i Turgeau-distriktet, två veckor tidigare än planerat. Detta för att kunna utöka den medicinska verksamheten och minska trycket på sina andra vårdinrättningar. Den 4 mars öppnade Läkare Utan Gränser också ett nytt sjukhus för skadade i kommunen Carrefour, med en operationssal och 25 vårdplatser. Läkare Utan Gränser undersöker också möjligheten att bistå på ytterligare sjukhus i fler områden i Port-au-Prince, eftersom osäkerhet och improviserade vägspärrar hindrar ambulanser från att transportera patienter.
Ökning av sexuellt våld
Till följd av sammandrabbningar och våld har tusentals människor flytt från sina hem de senaste dagarna. Samtidigt har läget lett till att Läkare Utan Gränser tillfälligt avbryter sina mobila kliniker på flera platser. De senaste åren har osäkerheten i Port-au-Prince bidragit till en ökning av sexuellt våld. Läkare Utan Gränsers team befarar nu att dessa siffror kommer att stiga ytterligare i takt med att antalet människor som tvingats fly ökar. Förra året gav vi vård till fler än 4 000 överlevande från sexuellt våld.
Just nu har många delar av huvudstaden drabbats av våldet. Situationen utgör kulmen på en politisk, ekonomisk och social kris som har plågat landet sedan mordet på den tidigare presidenten Jovenel Moïse 2021. Landets största hamn är för närvarande svårtillgänglig på grund av osäkerheten i stora delar av staden. Den internationella flygplatsen har också varit stängd i flera dagar.
– Vi är oroliga eftersom det är extremt svårt att komma åt vårt lager med medicinsk utrustning, inte bara på grund av situationen i hamnen utan också för att det är omöjligt att fortsätta med det administrativa arbetet i tullen, säger Mumuza Muhindo Musubaho. Vi befarar att vi kommer att få slut på läkemedel och medicinsk utrustning, det vill säga sådant som är absolut nödvändigt för att tillgodose de enorma behov vi står inför just nu.
I slutet av 2022 var landet praktiskt taget lamslaget i flera veckor till följd av omfattande demonstrationer. Människor kunde inte förflytta sig eller jobba, vatten- och bränsleförsörjningen fungerade inte och många vårdinrättningar tvingades avbryta sin verksamhet. Nu är Port-au-Princes sjukvårdssystem återigen under enorm press och kämpar för att tillgodose behoven.