Översvämningarna i Sydsudan förra året drabbade omkring en miljon människor och var enligt FN de värsta i landet på 60 år. Vi fanns på plats i översvämmade områden under sommaren, hösten och vintern och bistod med akuthjälp. Här berättar Roberto Wright, akutsamordnare under översvämningsinsatsen i Riang, om patienten Nyepay.
Såret i sjuåriga Nyepays huvud hade varit öppet i fyra månader när hon kom till vår mobila klinik i Riang, Sydsudan. Flickan var tyst, men blicken vittnade om lidande och rädsla.
Med hjälp av saltlösning tog läkaren bort det smutsiga gamla förbandet som satt fastklibbat i såret. Flickan började storgråta och en kollega försökte distrahera henne med dans och roliga grimaser.
Det fungerade ganska bra.
Nyepays mamma, Elizabeth Nyechot Koeng, berättade för oss vad som hänt. Om hur vattnet stigit uppemot en halvmeter i det översvämmade huset, hur en vägg till slut kollapsat över barnet och orsakat det blödande såret.
Det var mitt i natten, men liksom för otaliga familjer under höstens förödande översvämningar hade de inget annat val än att fly. Familjen delade upp sig: medan de andra sökte skydd tog mamman och en släkting med sig Nyepay genom de översvämmade träskmarkerna för att söka vård.
De fick hjälp den natten. Men de dyra återbesöken på privatkliniken i det närliggande samhället blev till slut omöjliga för familjen. Vår mobila klinik blev lösningen, och här satt de nu.
Såret hade formen av ett V, var nästan lika stort som hennes panna och två fingrar brett. Att se en sådan skada på ett barn är särskilt hjärtskärande. För de flesta av oss är det svårt att ens föreställa sig vad hon går igenom. Vi i teamet var alla djupt tagna av Nyepay.
Nyepay var lugn när hon lämnade kliniken med ett nytt förband och läkemedel. Några dagar senare, när vi kom till landningsbanan för att kliva in i helikoptern tillbaka till huvudstaden Juba, såg vi Nyepay komma springande bland de andra barnen som samlats. Hon sa ingenting, men skrattade och lekte med oss. Leende vinkade hon av oss, och gjorde oss än en gång djupt berörda.
Sydsudan bedöms ha ett av världens sköraste sjukvårdssystem. Mindre än hälften av befolkningen har tillgång till vård, och Läkare Utan Gränsers insatser i landet är några av våra mest omfattande. Bland annat vaccinerar och behandlar vi barn mot smittsamma sjukdomar och ger vård åt människor som skadats av och flytt undan våld i landet. Vi arbetar också med att ge grundläggande vård i de stora flyktingläger där både internflyktingar och människor från grannlandet Sudan lever. De återkommande översvämningarna drabbar den redan utsatta befolkningen hårt.