Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: Ny sjukhusbombning dödar minst fyra

Publicerad 11 januari 2016
Foto: Yann Geay / MSF
Detta är den tredje allvarliga incidenten på tre månader i sjukvårdsinrättningar som vi stödjer. Den 27 oktober förstördes Haydan-sjukhuset av ett flyganfall.

Ytterligare ett sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i Jemen har utsatts för en attack som dödade minst fyra personer och skadade 10. Flera sjukhusbyggnader har kollapsat. Tre av de skadade tillhör vår personal, två av dem är i kritiskt tillstånd.

+++ Uppdatering 11 januari 16:30 +++
Antalet dödade i attacken uppgår nu till sex personer. Så här stor är förödelsen efter attacken:

+++

Enligt vår personal på plats träffades Shiara-sjukhuset i Razehdistriktet av en projektil vid 9:20 på förmiddagen den 10 januari. Läkare Utan Gränser har arbetat på sjukhuset sedan november 2015. Vi kan inte bekräfta hur attacken gick till, men flygplan sågs flyga över anläggningen vid tidpunkten.

Ännu en gång är det civila som bär bördan av detta krig

Raquel Ayora

Ytterligare minst en projektil slog ned nära sjukhuset. Antalet dödsoffer kan komma att stiga eftersom det kan finnas människor instängda i rasmassorna. All personal och patienter har evakuerats och patienter överförs till Al Goumoury-sjukhuset i Saada, som också stöttas av Läkare Utan Gränser.

Stridande parter kände till GPS-koordinaterna

­ – Vi informerar regelbundet alla stridande parter, inklusive den Saudiledda koalitionen, om GPS-koordinaterna för de medicinska inrättningar där Läkare Utan Gränser arbetar och vi är i ständig dialog med dem för att se till att de förstår allvaret i de humanitära följderna av konflikten och behovet av att respektera att det finns tillgång till medicinska tjänster, säger Raquel Ayora operativt ansvarig för Läkare Utan Gränser.

– Det finns ingen chans att de som har kapacitet att utföra ett flyganfall eller avfyra raketer inte skulle känna till att Shiarasjukhuset var en fungerande hälsovårdsinrättning som tillhandahöll livsviktiga tjänster och att det stöttas av Läkare Utan Gränser.

– Vi upprepar att alla parter i konflikten måste respektera patienter och vårdinrättningar och att bomba ett sjukhus är ett brott mot internationell humanitär rätt, säger Raquel Ayora.

Konflikten är särskilt akut i Razeh District. Befolkningen i området har drabbats hårt av ständiga bombningar och 10 månader av krig. Shiarasjukhuset hade redan bombats innan vi började stötta det, vilket har inneburit att sjukhusets tjänster bara omfattade stabiliseringsvård, akutvård, mödravård och livräddande verksamhet.

Tredje allvarliga incidenten på tre månader

Detta är den tredje allvarliga incidenten på tre månader i sjukvårdsinrättningar som vi stödjer. Den 27 oktober förstördes Haydan-sjukhuset av ett flyganfall som utfördes av den Saudiledda koalitionen och den 3 december träffades en vårdcentral i Taiz, även då av Saudiledda koalitionen, då nio personer sårades. Våra team kämpar dagligen för att garantera att vårdinrättningar respekteras av alla väpnade grupper.

– Vi fördömer starkt denna händelse som bekräftar ett oroande mönster av attacker mot livsnödvändig sjukvård och uttrycker vårt starkaste vrede eftersom detta kommer att lämna en mycket utsatt befolkning utan sjukvård i veckor, säger Raquel Ayora.

– Ännu en gång är det civila som bär bördan av detta krig.

Vi begär att attackerna mot medicinska strukturer upphör omedelbart och att alla parter entydigt åtar sig att skapa förutsättningar för säker leverans av humanitär hjälp. Vi uppmanar även de ansvariga för denna attack att utreda omständigheterna kring händelsen.

I Jemen arbetar Läkare Utan Gränser i Aden, Al-Dhale, Taiz, Saada, Amran, Hajjah, Ibb och Sanaa distrikten. Sedan den nuvarande krisen började i mars 2015 har Läkare Utan Gränser behandlat mer än 20 000 krigsskadade patienter. Mer än 790 ton medicinska förnödenheter har sänts hittills. Läkare Utan Gränser driver elva sjukhus och vårdcentraler och stöttar regelbundet 18 vårdcentraler. Eftersom sjukvården knappt fungerar på många ställen, ger Läkare Utan Gränser också icke-akut hälso- och sjukvård.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare