Hoppa till huvudinnehåll
Ett medicinskt team, inklusive två kirurger och en operationssjuksköterska, reste dagen efter jordbävningen som drabbade Haiti den 14 augusti till Jérémie för att behandla skadade på St. Antoines sjukhus.
Publicerad 25 augusti 2021

Kirurgerna arbetar oavbrutet efter jordbävningen

Foto: Steven Aristil


Före jordbävningen som drabbade Haiti den 14 augusti arbetade kirurgen Xavier Kernizan på Läkare Utan Gränsers sjukhus i huvudstaden Port-au-Prince. Men efter ett snabbt beslut gav han sig av, tillsammans med ett kirurgiskt team, för att behandla skadade i staden Jérémie.

Jag var på väg hem från Tabarre sjukhus när jordbävningen inträffade. Jag kände hur marken skakade men jag trodde inte att det var ett så kraftigt jordskalv. Det var först efter hand, när jag fick se bilder, som jag förstod omfattningen. Jag fick höra att Läkare Utan Gränser planerade att skicka ut ett team för att bistå med sjukvård. Så jag sa, att om de behövde en kirurg var jag tillgänglig. Svaret jag fick var ’du åker klockan 14’.

Vi gav oss av mot de drabbade områdena. När vi till sist kom fram till vårt första stopp, staden Les Cayes, kom minnesbilder från den stora jordbävningen som drabbade Haiti 2010 tillbaka. Det såg likadant ut – kollapsade hus och förstörda gator. Det fanns ställen där vi inte kunde ta oss fram utan vi fick ta omvägar. Vi tillbringade en natt i Les Cayes innan vi åkte vidare. En kollega fanns redan på plats där och arbetade på sjukhuset i staden.

Vi körde mot Jérémie, men vägen dit var blockerad efter jordbävningen. Vi försökte ta oss förbi några stora stenblock som låg i vägen, men fick till sist återvända till Les Cayes. Helikoptern fick ta oss sista biten fram till Jérémie.

"Vi opererade tio till tolv personer per dag"

Det tog oss en dag eller två innan vi kunde börja arbeta på plats. Personalen på Saint Antonie sjukhus hade gjort ett fantastiskt jobb med de begränsade resurser och den lilla personalstyrka som fanns. Många patienter hade redan fått sina sår omlagda eller benbrott fixerade. Vissa hade också skickats vidare till Port-au-Prince för mer omfattande vård. 

Vi tog vid arbetet och efter ett par dagar opererade vi tio till tolv personer per dag. Vi brukade lämna sjukhuset vid 23:00 för att hinna med så många patienter som möjligt. 
Nu har vi redan börjat träffa patienter för uppföljning. Så majoriteten av våra patienter är de som vi redan har träffat som kommer tillbaka för en ny operation eller byte av gips. Men det finns fortfarande människor från andra delar av landet, där det inte finns någon hjälp, som kommer till Jérémie för att få akutsjukvård.

Den 20 augusti hade teamet i Jérémie tagit hand om 54 patienter som skadats i jordbävningen. 36 av dessa opererades medan andra gipsades eller spjälkades. Läkare Utan Gränser ger också kirurgisk vård på Tabarre sjukhus i Port-au-Prince. Där har vi hittills tagit emot 45 patienter utöver de vi behandlat på akutmottagningen eller skickat vidare till andra vårdinrättningar.