Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 3 oktober 2024 15:25

Kriget i Gaza måste ta slut

Det förödande kriget i Gaza har nu pågått i snart ett år. Fler än 40 000 människor har dödats och 96 000 skadats. Samtidigt har sjukvårdsinrättningar systematiskt förstörts och av Gazas 36 sjukhus är det i dag endast 17 som delvis fungerar.

En delvis förstörd byggnad i Gaza.
Foto: Läkare Utan Gränser
Sedan oktober 2023 har Läkare Utan Gränsers personal och patienter tvingats lämna 14 olika vårdinrättningar, på grund av allvarliga incidenter och pågående strider.

HÄR kan du ladda ner videos med sex vittnesmål från våra medarbetare på plats i Gaza.


Sedan krigets början har Läkare Utan Gränser vårdat fler än 27 500 patienter för våldsrelaterade skador, bland annat omfattande brännskador och benbrott.  Mer än 80 procent av skadorna har varit kopplade till granatattacker.

— Israeliska attacker mot tätbefolkade områden har gång på gång orsakat enorma skador, säger läkaren Amber Alayyan som är ansvarig för Läkare Utan Gränsers medicinska arbete. Våra team har tvingats utföra operationer utan bedövning, de har sett barn som dör på sjukhusgolvet eftersom det saknats resurser och de har till och med vårdat sina egna kollegor och familjemedlemmar. Samtidigt har sjukvårdssystemet i Gaza systematiskt nedmonterats av israeliska styrkor.

I dag är endast 17 av 36 sjukhus delvis i funktion, enligt FN. De stridande parterna har utkämpat strider nära vårdinrättningar, vilket utsätter patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal för fara. Hittills har sex medarbetare från Läkare Utan Gränser dödats. Sedan oktober 2023 har Läkare Utan Gränsers personal och patienter tvingats lämna 14 olika vårdinrättningar, på grund av allvarliga incidenter och pågående strider. Varje gång en sjukvårdsinrättning evakueras förlorar tusentals människor tillgång till livräddande sjukvård. Detta kommer att få konsekvenser för människors hälsa, inte bara på omedelbar sikt utan även under de kommande veckorna och månaderna.

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober, där uppemot 1 200 människor dödades och 250 togs som gisslan, har Israel bedrivit ett fullskaligt krig på Gazaremsan. Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har 41 500 människor dödats och 96 000 skadats. Samtidigt har människor tvingats fly upprepande gånger och trängs nu på en allt mindre yta under ständiga attacker och alltmer inhumana levnadsförhållanden.

Brist på medicinsk utrustning

Israel, Hamas och deras respektive allierade har misslyckats med att nå en överenskommelse om en varaktig vapenvila i Gaza. Samtidigt har risken för en fullskalig regional konflikt ökat. Israel måste omedelbart upphöra med det urskillningslösa dödandet av civila i Gaza och öppna viktiga gränsövergångar igen, i enlighet med de åtgärder som begärts av Internationella domstolen i Haag (ICJ), så att nödhjälp kan komma in i Gaza. Bristen på tillgång till sjukvård i Gaza förvärras av att det även råder brist på annan humanitär hjälp. Israeliska myndigheter har infört oklara och oförutsägbara kriterier för att tillåta nödhjälp att komma in i Gaza. När hjälpen väl korsat gränsen når den ofta inte fram till sin slutdestination eftersom det inte finns några säkra vägar, till följd av strider eller för att transporterna plundras längs vägen.

— Trots att de medicinska behoven ökar är vår förmåga att agera begränsad - vi kan helt enkelt inte få in tillräckligt med humanitär och medicinsk utrusning i Gaza, säger Amber Alayyan. De temporära sjukhus som vi har upprättat fungerar bara som ett plåster för att lindra den förödelse av sjukvårdssystemet som kriget har orsakat. De vårdinrättningar som fortfarande är i drift klarar inte av de enorma behoven.

”En omedelbar och varaktig vapenvila”

I takt med att tillgången på sjukvård har krympt har också möjligheterna minskat för människor att få den vård de är i akut behov av. Upprepade evakueringsorder har gjort att 90 procent av befolkningen har tvingats söka skydd i så kallade säkrare zoner som Israel ändå har bombat om och om igen. Människor uppmanas nu att hålla sig inom ett ytterst litet område, där tillgången till skydd, mat och vatten är begränsad och där trångboddheten ökar risken för sjukdomar. Av Gazaremsans befolkning på två miljoner är minst 12 000 i behov av medicinsk evakuering.

De senaste 12 månaderna har inte bara präglats av destruktiva handlingar utan också av skamlig passivitet.

— I ett år har Israels allierade fortsatt att ge militärt stöd till Israel, säger Chris Lockyear, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare. Detta samtidigt som barn dödas, stridsvagnar beskjuter skyddsrum och flygplan fäller bomber över så kallade humanitära zoner

— Det har även följts av ett officiellt narrativ som avhumaniserar människorna i Gaza och där man inte har gjort någon åtskillnad mellan militära mål och civila. Det enda sättet att få stopp på dödandet är genom en omedelbar och varaktig vapenvila.

Kriget i Gaza ger samtidigt näring åt regionala spänningar, som håller på att nå katastrofala nivåer. Israeliska attacker har ökat på Västbanken, och nu i Libanon, med redan förödande konsekvenser för civilbefolkningen.