Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna i Läkare Utan Gränser T-shirt sitter på en stol framför ett barn.
Publicerad 3 april 2023

Kriserna avlöser varandra i Haiti

Foto: Pierre Fromentin/Läkare Utan Gränser

Haiti har under flera decennier varit präglat av fattigdom, naturkatastrofer och politisk turbulens. Efter mordet på landets president 2021 har våldet mellan rivaliserande gäng bara blivit värre.

Läkare Utan Gränser har larmat om att Haiti befinner sig på randen till en hälsokatastrof. Människor kämpar för att få tillgång till rent vatten och sjukvård samtidigt som ett våldsamt krig rasar mellan olika beväpnade grupper. 

I juli 2021 mördades Haitis president Jovenel Moïse och ett redan dåligt säkerhetsläge blev akut sämre. I augusti samma år drabbades landet av en ny jordbävningskatastrof, där fler än 2 200 människor omkom. Då höll landet ännu på att återhämta sig från det förödande skalvet 2010, som orsakade åtminstone 160 000 människors död. Och i september 2022 drabbades landet dessutom av ett kolerautbrott som hittills påverkat över 30 000 personer.  

– Den haitiska befolkningen befinner sig i en extremt sårbar situation, säger Mumuza Muhindo, Läkare Utan Gränsers landchef i Haiti.  

Vi har arbetat i Haiti i 30 år och har, trots det svåra säkerhetsläget, fortsatt erbjuda kostnadsfri sjukvård i sju olika projekt.  

Våldsam maktkamp 

Återkommande upplopp och hårda strider mellan beväpnade grupper har lamslagit hälsovårdssystemet i huvudstaden Port-au-Prince. De krisande sjukvårdsinrättningarna är överbelastade av ett stort antal skadade patienter och har mindre kapacitet att behandla nya och befintliga patienter med andra sjukvårdsbehov.  

Våldet gör det också svårt för människor att ta sig till vårdinrättningarna. Att lämna hemmet kan vara förenat med livsfara och när striderna pågår blockeras vägarna till och från bostadsområden av de beväpnade gängen. Detta är något som våra team bevittnar dagligen – oavsett om det gäller vård av traumapatienter, brännskadade, människor som överlevt sexuellt våld eller kvinnor som är gravida.  

– De tände eld på mitt hus, jag förlorade allt, sa en ung kvinna som fick vård för skottskador på en av Läkare Utan Gränsers kliniker i maj förra året.  

Våra kollegor i Port-au-Prince arbetar under väldigt svåra förhållanden och många av dem har fått lämna sina hem på grund av våldet. I början av mars tvingades vårt team på ett sjukhus i Port-au-Prince att tillfälligt pausa arbetet efter att maskerade män tog sig in och förde ut en patient som därefter sköts ihjäl utanför sjukhuset.    

Koleraepidemi 

I oktober förra året utbröt kolera i Haiti som en direkt följd av den katastrofala humanitära situationen i landet. Samtidigt gör våldet samt bristen på rent vatten och på bränsle det svårare att bekämpa utbrottet.  

Tillgången till rent vatten - en avgörande faktor i kampen mot kolera - är beroende av att tankbilar kan komma fram, vilket i sin tur är beroende av tillgång till bränsle och av säkerhetsförhållandena. Utan bränsle stannar även ambulanserna och sjukhusen kan inte fungera fullt ut. 

Våra team vårdade de allra första bekräftade kolerafallen förra året och har stöttat myndigheternas vaccinationskampanj för att begränsa smittspridningen. I slutet av februari hade över 30 000 människor i Haiti påverkats av utbrottet och nära 500 avlidit.  

Läkare Utan Gränser i Haiti 

I mer än 30 år har Läkare Utan Gränser tillhandahållit kostnadsfri sjukvård i Haiti och vi driver för närvarande sju projekt på olika platser i landet där man bland annat vårdar patienter med trauman och brännskador, och ger reproduktiv vård. Läkare Utan Gränser ingriper också regelbundet i akuta situationer som naturkatastrofer. Under 2021 gjorde våra team 25 000 akuta patientbesök, vårdade 3 220 personer som utsatts för våld och bistod 1 560 överlevare av sexuellt våld. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare