Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 5 mars 2022 10:00

Läkare Utan Gränsers anställda rapporterar om svår situation i Mariupol - Civila måste få säker väg ut

Staden Mariupol ligger i de områden som nu påverkas hårt av kriget i Ukraina. Flera ukrainska anställda på Läkare Utan Gränser befinner sig i staden med sina familjer. En anställd gav följande beskrivning av deras situation idag:

”Situationen är densamma som de senaste dagarna men i natt var beskjutningen hårdare och närmre. Vi har samlat snö och regnvatten för att ha till hushållet. Kön till vattenutdelningen var enorm. Vi försökte också få tag i bröd men det är oklart var och när utdelningen sker. Jag har hört att flera mataffärer har förstörts av missiler och att människor i ren desperation har tagit de varor som fanns kvar. Det finns fortfarande ingen el, värme eller mobiltäckning. Apoteken har slut på mediciner. Ingen har hört något om evakuering ännu.”

Christine Jamet, operativ chef på Läkare Utan Gränser, efterlyser en säker väg ut för alla civila, inklusive organisationens anställda, från Mariupol. Människor är i praktiken instängda i Mariupol dit kriget kom så plötsligt att många inte hann fly.

”Civila får inte hållas instängda i en krigszon”, säger Jamet. ”Människor som söker säkerhet måste kunna göra det utan rädsla för våld.”

Relaterade länkar