Hoppa till huvudinnehåll
Sonja Leister och Linn Fränngård
Publicerad 20 februari 2019

Läkaren Linn om oviljan att vänja sig vid döden

Foto: Läkare Utan Gränser
Sonja Leister pratar med läkaren Linn Fränngård om hennes uppdrag i Sydsudan.

I Doro flyktingläger i Sydsudan lever tiotusentals människor i enkla hus av lera utan elektricitet. Dit åkte läkaren Linn Fränngård på sitt andra uppdrag. Det hon mötte var en brutal verklighet.

– Det var något av det jobbigaste jag varit med om. Jag ville inte vänja mig, och jag tycker inte att man bör vänja sig vid, att barn dör på det här sättet. Det var en stor konflikt i mig. Men samtidigt för att orka, och för att kunna stanna kvar, var jag tvungen att acceptera att vi inte kan rädda alla, berättar Linn i podden.

Sydsudan är världens yngsta land och plågas av ett pågående inbördeskrig där fyra miljoner människor har tvingats på flykt. Både barna- och mödradödligheten är bland de högsta i världen. Men bakom varje siffra finns ett liv som slutar alldeles för tidigt. Under sitt uppdrag vårdade Linn en aldrig sinande ström av svårt sjuka barn. Många av dem dog. Går det att vänja sig vid att barn inte överlever och vad gör man för att hantera känslorna när jobbet blir för tufft?

– När man står mitt i den här verkligen omringad av död och elände är det inte lätt att hålla fast i allt bra vi också gör där, vilket egentligen är det man måste göra för att kunna fortsätta.

Dessutom – varför växer det basilika i en avkrok som Doro, och vilken film drog störst publik på personalens filmkvällar.

Läs ett utdrag ur Linns dagbok ”Det slutar aldrig brinna här”.

Lyssna på vår podcast här