Hoppa till huvudinnehåll

Malaria – den största barnadödaren

Publicerad 12 oktober 2020
Chancella Gbtoum och hennes son Yakota Abbia som har malaria, på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Foto: Lorène Giorgis/Läkare Utan Gränser
Chancella Gbtoum och hennes femåriga son Yakota Abbia på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.

Varje år, vid samma tidpunkt, slår malarian till med full kraft i Centralafrikanska republiken. I skuggan av covid-19 har vi inlett en kampanj där förebyggande åtgärder förhoppningsvis ska bromsa sjukdomens framfart och rädda många liv. 

På sjukhuset i staden Batangafo, Centralafrikanska republiken, råder det full aktivitet. Även om en stor del av insatserna går ut på att förebygga covid-19 och identifiera och isolera de som insjuknat, slår en annan dödlig sjukdom till med ännu större kraft mot människorna här.

September innebär regnsäsong. Med det följer ökad spridning av malaria som varje år kräver allt fler liv i Centralafrikanska republiken. Sjukdomen är den främsta anledningen till dödfall bland barn under fem år, och när malarian härjar som värst är åtta av tio barnpatientbesök på sjukhuset relaterat till sjukdomen. Sedan början av året har vi behandlat uppemot 40 000 fall av malaria i Batangafo, jämfört med runt 23 600 förra året. 1 075 barn under fem år har skrivits in på sjukhuset, 28 av dem överlevde inte.

”Jag är rädd för att mista honom”

– Eftersom min son blev sjuk i malaria är han väldigt svag. Läkarna säger att han har lågt blodvärde. De försöker stabilisera honom för att undvika fler komplikationer som kan vara dödliga. Jag är rädd för att mista honom, säger Chancella Gbtoum, mamma till femåriga Yakota Abbia.

Chancella och hennes yngre barn har fått förebyggande behandling mot malaria från Läkare Utan Gränser.

För att mildra effekten av denna dödliga sjukdom, och för att skydda människorna, inledde vi en kampanj med förebyggande åtgärder vid regnsäsongens start. För att nå så många som möjligt, och för att människor ska förstå hur viktig kampanjen är, har vi valt att dela in den i tre delar.

Som en förebyggande åtgärd mot malaria i Batangafo, Centralafrikanska republiken, delar vårt team ut förebyggande behandling
Foto: Lorène Giorgis/Läkare Utan Gränser
Ett team går från dörr till dörr och delar ut förebyggande malariabehandling.

Först såg vi till att sprida information om kampanjen genom lokala ledare och i lokalradion. Sedan gick vårt team från dörr till dörr och delade ut förebyggande malariabehandling. Slutligen återvände teamet till hushållen för att se efter hur många som fullföljt behandlingen och om det fanns några biverkningar.

Genom att ta med läkemedlen hem till människorna har vi lyckats undvika stora folksamlingar och minimerat risken för att sprida coronaviruset. Dessutom använder våra team munskydd och är noga med att hålla avstånd. 

Var noga med att hålla avstånd

Det ökande antalet malariafall är inte begränsade till Batangafo utan ökningen sker i hela landet. 

– Under regnsäsongen plågar malaria samhällen som har dålig tillgång till sjukvård och där det är en utmaning att införa förebyggande åtgärder. Varje år ser vi hur malariafallen ökar i alla våra projekt i hela Centralafrikanska republiken. Förra året behandlade vi 578 000 fall av malaria i hela landet, säger Carmen Terradillos, medicinsk koordinator.

– Att få rätt malariabehandling är avgörande i ett land som i åratal plågats av krig och försummelse. Impregnerade myggnät är dyra och svåra att få tag på för många. Den här massdistributionen av läkemedel är ett effektivt sätt att förhindra komplikationer av malaria. 

Invånarna i Batangafo är positiva inför möjligheten att skydda sig själva och sina familjemedlemmar mot en sjukdom som redan krävt så många liv.

– Jag är gravid och vill inte få malaria. Det är farligt för mitt barn, säger Félice. Jag vet att jag är mer sårbar och behöver den här behandlingen. 

Under den första kampanjomgången delade vi ut förebyggande behandling till 32 640 personer, varav 6 531 var barn och 135 gravida. Nästa omgång planeras under hösten. 

Läkare Utan Gränser har arbetat Batangafo sedan 2006. Där stöttar vi sjukvårdsmyndigheterna vid Batangafo-sjukhuset med omnejd med akutvård, kirurgi, mödravård, barnhälsovård, behandling av hiv och tuberkulos, samt stöd till dem som utsatts för sexuellt våld och psykologiskt stöd.