Hoppa till huvudinnehåll

Medicinsk utrustning framme i Kiev

Publicerad 7 mars 2022
Medicinsk utrustning lastas av i Lviv, Ukraina, för vidare transport till Kiev.
Foto: Läkare Utan Gränser
Medicinsk utrustning lastas av i Lviv, Ukraina, för vidare transport till Kiev.

I lördags anlände vår första internationella leverans till Ukraina. Nu behövde vi hjälp att få ut leveransen vidare i landet. Så vårt akutteam på plats tog kontakt med styrelseordföranden för Ukrainas järnvägar, Oleksandr Kamyshin, för att be om hjälp.

- Sjukhusen i Kiev behöver desperat utrustning - vi har vad de behöver - kan du hjälpa oss att få det till Kiev?

En enkel fråga från vårt team, och ett snabbt svar. Vid midnatt var den första omgången medicinsk utrustning lastad och tåget var redo att avgå.

Vår akutsamordnare i Ukraina, Christopher Stokes, berättar om leveransen till Kiev, Ukraina.

- Det var viktigt att göra detta snabbt, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare i Ukraina. Det kan vara en kapplöpning mot klockan här - vi vet inte hur länge det kommer att vara möjligt att ta sig med tåg till Kiev. Vi valde att skicka leveransen med tåg eftersom det går snabbt och sväljer stora volymer.

Den medicinska utrustningen har valts ut för att kunna användas till vård av krigsskador. Det innehåller kirurgiska kit, traumakit, grundläggande utrustning för intensivvårdsavdelningar, akutmottagningar och operationssalar såsom instrument och läkemedel. Totalt rör det sig om cirka 40 m3 med material.

Vi har fått bekräftat att leveransen har kommit fram och tagits emot av hälso- och sjukvårdsmyndigheten i Kiev. Leveransen har nu skickats vidare till sjukhusen i Kiev och andra städer längre österut där antalet skadade ökar och utrustningen snabbt minskar.

Flera leveranser på väg

Alltmer brådskande förfrågningar om medicinsk utrustning kommer in från många sjukhus och vårdinrättningar i de mer krigsdrabbade delarna av Ukraina. Läkare Utan Gränser kommer att försöka hitta sätt att donera det som behövs, där det behövs. Vi har flera leveranser på väg till Ukraina under de kommande dagarna för fylla på lagren av medicinsk utrustning. Samtidigt har erfarna medicinska akutteam börjat anlända till Ukraina från Moldavien, Ungern och Polen.

- Det här kriget är brutalt och intensivt, säger Christopher Stokes. Att skicka kirurgiska team för att göra praktiskt medicinskt arbete kommer att bli en utmaning, men vi tittar aktivt på vad som skulle kunna vara möjligt. Även att distribuera utrustning till sjukhusen kommer att bli svårt. Vi vet att det har tagit tid, men vi utökar insatserna snabbt. Detta är stegen vi måste ta när vi bygger upp vår konkreta medicinska insats.

Vårt team kommer hem till en patient i Ukraina.

Stöd vårt arbete

Ge en gåva och bidra till våra insatser - i Ukraina och i andra kriser världen över där människor annars står utan vård. Klicka för att ge en gåva via webben. Du kan också swisha till 900 60 32. Tillsammans räddar vi liv.
Ge en gåva