Hoppa till huvudinnehåll

Mobil klinik på en bensinstation

Publicerad 31 december 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Anna Sjöblom i den mobilia kliniken i Idomeni Grekland där Läkare Utan Gränser ger sjukvård till männiksor på flykt.

Anna i den mobila kliniken

Dags att börja jobba. Startsträckan är sällan lång i Läkare Utan Gränsers akutprojket. Jag åker till gränsen till Makedonien tillsammans med vår fältsamordnare. Jag hade redan fått en genomgång av bakgrunden sedan tidigare. Bara att köra!

Sedan några veckor tillbaka så kan vi inte arbeta i det flyktingläger som Läkare Utan Gränser upprättat, efter att sedan myndigheterna evakuerade flera tusen människor och bussat tillbaka dem till Aten. Sedan dess har lägret varit stängt. Istället måste alla människor som vill passera gränsen vänta i timtals ute i kylan två mil bort vid bensinstationen i Polykastro.

Syftet var för att bringa mer ordning och reda sägs det. Men konsekvenserna av beslutet är allvarliga. Inte minst för att vädret slagit om och blivit superkallt. Många har inte ätit på hela resan från Athen, barn och vuxna fryser. Vid gränsen har vi byggt en liten vårdcentral som nu står tom och stället får vi arbeta från en husbil borta vid bensinstationen.

Om man tittar på de medicinska behoven så är oftast inga allvarliga sjukdomstillstånd. Mycket luftrörsinfektioner, hosta, förkylningar men också små barn med feber, diarré och gravida kvinnor ibland med komplikationer. Frustrationen över myndigheternas beslut att hålla lägret stängt är mycket stor.

Efter ett snabbt möte med de andra organisationerna vid gränsen så åker vi ned till Polykastro igen. Min uppgift de kommande dagarna blir att få igång på vår mobila klinik, tänka ut ett sätt vi kan vara närvarande med vårt medicinska team på flera ställen samtidigt. Gränsövergången, bensinstationen och även mer avskilda platser människor gömmer sig. Bara att sätta igång! 

Aktuellt om Grekland

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.