Hoppa till huvudinnehåll
Sönderbombad stadsmiljö i Östra Ghouta
Publicerad 14 februari 2025

Mobila kliniker når Syriens mest utsatta

Foto: Omar Haj Kadour

– Att åka till Östra Ghouta och se det med egna ögon var hjärtskärande, säger Patrick Wieland, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Syrien.  Förstörelsen är enorm, människor är fast i extrem fattigdom, de kämpar för att överleva och har ett akut behov av sjukvård. 

Var med och rädda liv
Ge en gåva

Efter flera års försummelse visar Östra Ghouta, bara tio kilometer från Damaskus, få tecken på att vardagen är på väg tillbaka. Vad som en gång var ett grönskande område med fruktträd och jordbruk, ligger efter år av oavbrutna flyganfall nu i ruiner.

– Hela familjer bor bland spillrorna av hus som ser ut att vara hämtade ur medeltiden, säger Bilal Alsarakibi, medicinsk rådgivare för Läkare Utan Gränser i Syrien.  Försummelsen är ofattbar; behoven av sjukvård är enorma och att söka vård är en desperat kamp mot klockan. 

Belägrade och bombarderade

När oppositionen tog kontroll över Östra Ghouta 2012 svarade regeringsstyrkorna med en brutal belägring. Mat, mediciner och vatten blockerades, samtidigt som sjukhus bombades. Läkare Utan Gränser nekades konsekvent tillträde och kunde bara bistå på distans. 

Mellan 2013 och 2018 stöttade vi syriska sjukvårdsteam med medicinska förnödenheter och teknisk vägledning, men det eskalerande våldet tvingade oss att minska stödet från 20 kliniker till en enda. 

Sjukvårds personal skriver ut recept till en familj
Foto: Omar Haj Kadour
Mohammed Gobasi vårdpersonal på Läkare Utan Gränser skriver ut recept till en pappa och hans två barn på en av våra mobila kliniker i Östra Ghouta.

Efter regimens fall har vi för första gången på över ett decennium fått tillträde till Damaskus och Östra Ghouta. Sedan januari 2025 har vi skickat team till flera städer i Östra Ghouta där vi med mobila kliniker erbjuder grundläggande vård. Under den korta tiden har vi tagit emot 576 patienter, varav 77 barn under fem år.

Akut stöd behövs

Efter år av stängda vårdinrättningar är behoven enorma, men alternativen är få och mycket begränsade.

– När människor blir sjuka eller skadade är det väldigt svårt att få hjälp; det finns inga ambulanser och mediciner är för dyra, säger Mohammed Riad, som besökte en av våra kliniker. Mobila kliniker är en jättebra idé. Om de fanns i alla områden skulle det spara folk en massa besvär.

Våra team hjälper personer med en rad olika åkommor, där de vanligaste är luftvägsinfektioner, astma och mag- och tarmsjukdomar som uppstår på grund av förorenad mat. Vi behandlar även icke-smittsamma sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

Samtidigt bedömer vi den övergripande medicinska och humanitära situationen i städerna. Arbetet pågår för att förstå hur stora behoven är efter vår långa frånvaro. Östra Ghoutas lidande är långt ifrån över och det behövs akut stöd. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.