Hoppa till huvudinnehåll

Morialägret - efter branden

Publicerad 18 september 2020
Morialägret på den grekiska ön Lesbos brann ner till grunden.
Foto: Läkare Utan Gränser
I Morialägret, på ön Lesbos, bodde uppemot 12 000 människor.

Natten den 8 september brann Morialägret på den grekiska ön Lesbos ned och uppemot 12 000 män, kvinnor och barn tvingades fly. Vi uppmanar nu de grekiska myndigheterna och EU att omedelbart evakuera människor från ön till fastlandet eller andra EU-länder. 

– Våra team såg elden sprida sig över Moria. Hela platsen var uppslukad av lågor, barnen var rädda och föräldrarna chockade, berättar Marco Sandrone, koordinator på plats på Lesbos.

Inga människor omkom i branden, men de allra flesta förlorade de få ägodelar de hade. I brist på tak över huvudet tvingas nu människor sova ute på gatorna utan möjlighet till skydd. 

All medicinsk verksamhet fick tillfälligt avbrytas, men under dagarna efter branden kunde vi återuppta viss verksamhet. För att nå så många som möjligt har vi bland annat öppnat en fältklinik för de människor som sover ute på gatorna.

En vecka efter branden är tusentals människor fortfarande i stort behov av medicinsk vård. Mellan den 12 och 16 september gav vårt team 508 konsultationer i vår fältklinik för gravida och personer med bland annat sårskador, hudsjukdomar, kroniska sjukdomar och andra problem som dessa människor står inför. 

Fem år av förtvivlan

I nästan fem år har människor tvingats leva under svåra förhållanden som har lett till spänningar och förtvivlan. Detta har bara ökat under de senaste fem månaderna på grund av hårda begränsningar av människors rörelsefrihet, motiverade som en folkhälsoåtgärd på grund av den rådande covid-19-pandemin. 

Läkare Utan Gränser har bett de grekiska hälso- och migrationsmyndigheterna att upprätta en adekvat handlingsplan gällande covid-19 för Moria. Detta har inte skett och istället tvingades vi i juli att stänga den isoleringsenhet för patienter med misstänkt covid-19 som vi upprättat.  

- De grekiska myndigheterna har misslyckats med att införa en sådan handlingsplan, och EU och andra EU-länder har avstått från ansvaret och har i princip inte gjort någonting för att lösa denna situation, säger Aurelie Ponthieu, Läkare Utan Gränsers humanitära rådgivare.

Nytt läger byggs 

De grekiska myndigheterna hållar på att bygga upp ett nytt läger på Lesbos. Det är fortfarande oklart om det är temporärt eller tänkt som något mer långsiktigt. Många av dem som tidigare bodde i Moria är rädda för att flytta in i det nya lägret eftersom det är osäkert om de kommer få lov att lämna det eller om de kommer försättas i påtvingad masskarantän. 

Vi har upprättat en tillfällig klinik i närheten av det nya lägret samt återöppnat kliniken utanför Moria. 

Läkare Utan Gränser uppmanar EU och Grekland att upphöra med den politik som leder till att asylsökande hålls kvar på Lesbos och andra grekiska öar under omänskliga förhållanden. Dessa människor bör evakueras till  en säker plats på fastlandet eller till andra europeiska länder.