Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria: Dödssiffran stiger efter attacken i Rann

Publicerad 20 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktinglägret i Rann, Nigeria, efter attacken.

Flyktinglägret i Rann, Nigeria, efter attacken. 

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den fruktansvärda militära attacken mot flyktinglägret i Rann. Enligt de senaste uppskattningarna dödades omkring 90 människor under bombningarna.

Vid attacken mot flyktinglägret i Rann, Nigeria, i tisdags släppte ett nigerianskt stridsflygplan två bomber över staden. Samtidigt som attacken ägde rum delades förnödenheter ut av hjälparbetare. De flesta av dem som dödades och skadades i attacken var kvinnor och barn. Vår fältkoordinator Alfred Davies fanns på plats under attacken och vittnar om stort lidande och svåra skador bland de drabbade. 

– Människor hade sökt skydd i vad de trodde var ett säkert och skyddat område. Istället bombades de av dem som borde varit där för att skydda dem, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Våra team har räknat till omkring 90 döda, men flera rapporter från invånare och samhällsledare slår fast att dödssiffran kan vara så hög som 170 människor. Den siffran har ännu inte bekräftats.

– Offren för den här fruktansvärda händelsen förtjänar en transparent redogörelse för vad som hände och under vilka omständigheter den här attacken ägde rum. Många av de överlevande kommer vara i behov av både vård och stöd under en lång tid framöver, säger Katrin Kisswani.

Tragedin i Rann visar alltför tydligt den extrema situationen i delstaten Borno, där väldigt utsatta människor förblir fångade i en våldsspiral mellan den nigerianska militären och Boko Haram. Det kraftiga våldet har lett till att nära tre miljoner människor tvingats fly från sina hem under de senaste åren. Människor som fortfarande är i akut behov av skydd och hjälp.

– Befolkningen fortsätter att betala priset för en obarmhärtig konflikt där kriget mellan Boko Haram och den nigerianska militären alltför ofta bortser från civilbefolkningens säkerhet. Invånarna i Borno borde få garantier om skydd och stöd. Alla parter i konflikten måste garantera säkerheten för civila och vi uppmanar Nigerias regering att säkerställa skyddet av dess invånare, säger Katrin Kisswani.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Nigeria 1996 och är en av få organisationer som fortfarande kan bedriva verksamhet i svåråtkomliga delar av landet.

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.