Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria: Dödssiffran stiger efter attacken i Rann

Publicerad 20 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktinglägret i Rann, Nigeria, efter attacken.

Flyktinglägret i Rann, Nigeria, efter attacken. 

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den fruktansvärda militära attacken mot flyktinglägret i Rann. Enligt de senaste uppskattningarna dödades omkring 90 människor under bombningarna.

Vid attacken mot flyktinglägret i Rann, Nigeria, i tisdags släppte ett nigerianskt stridsflygplan två bomber över staden. Samtidigt som attacken ägde rum delades förnödenheter ut av hjälparbetare. De flesta av dem som dödades och skadades i attacken var kvinnor och barn. Vår fältkoordinator Alfred Davies fanns på plats under attacken och vittnar om stort lidande och svåra skador bland de drabbade. 

– Människor hade sökt skydd i vad de trodde var ett säkert och skyddat område. Istället bombades de av dem som borde varit där för att skydda dem, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Våra team har räknat till omkring 90 döda, men flera rapporter från invånare och samhällsledare slår fast att dödssiffran kan vara så hög som 170 människor. Den siffran har ännu inte bekräftats.

– Offren för den här fruktansvärda händelsen förtjänar en transparent redogörelse för vad som hände och under vilka omständigheter den här attacken ägde rum. Många av de överlevande kommer vara i behov av både vård och stöd under en lång tid framöver, säger Katrin Kisswani.

Tragedin i Rann visar alltför tydligt den extrema situationen i delstaten Borno, där väldigt utsatta människor förblir fångade i en våldsspiral mellan den nigerianska militären och Boko Haram. Det kraftiga våldet har lett till att nära tre miljoner människor tvingats fly från sina hem under de senaste åren. Människor som fortfarande är i akut behov av skydd och hjälp.

– Befolkningen fortsätter att betala priset för en obarmhärtig konflikt där kriget mellan Boko Haram och den nigerianska militären alltför ofta bortser från civilbefolkningens säkerhet. Invånarna i Borno borde få garantier om skydd och stöd. Alla parter i konflikten måste garantera säkerheten för civila och vi uppmanar Nigerias regering att säkerställa skyddet av dess invånare, säger Katrin Kisswani.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Nigeria 1996 och är en av få organisationer som fortfarande kan bedriva verksamhet i svåråtkomliga delar av landet.

Aktuellt om Nigeria

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nyheter från fältet

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nyheter från fältet

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nyheter från fältet

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut. 

Trafik i Port Harcourt, till tonerna av Westlife.
Nyheter från fältet

Finns det bra kaffe i Nigeria?

Det är nog tur att man har så mycket att göra och det är så hektiskt! Då hinner man inte slappna av och förstå vilken grej man har gett sig in på. Allt här känns som det är gjort ”the Nigeria way”, funkar det idag så är det grymt!

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.