Hoppa till huvudinnehåll
en grupp vårdpersonal på en hälsocentral sitter på träbänkar under ett träd utanför byggnaden
Publicerad 18 oktober 2023

Ny app förenklar diagnostik av sjuka barn

Foto: Läkare Utan Gränser
På vårdcentralen i Kidjigra har personalen använt appen i ett år med goda resultat

I Centralafrikanska republiken har Läkare Utan Gränser utvecklat en app som ska hjälpa sjukvårdspersonal att ställa diagnos på barn under fem år. På en vårdcentral i Ouaka-provinsen fick man positiva resultat efter bara en månads användning av det nya hjälpmedlet.

Nancy kliver in i det lilla konsultationsrummet på vårdcentralen i Kidjigra med sin tvååriga dotter Chancelvie som gråter och ser trött ut. Nancy har tagit med sin dotter för en konsultation eftersom hon har haft feber i flera dagar utan att bli bättre. Sjukvårdaren Bénédicte Ngokouzoulyssnar när mamman beskriver Chancelvies besvär och för samtidigt in dem i sin elektroniska platta.  

– Beroende på vad föräldern säger så klickar jag på de olika symptomen, förklarar Bénédicte. 

– Appens algoritm guidar oss igenom konsultationen så att vi kan ställa den mest troliga diagnosen och den ger även förslag på behandling. 

Bättre vård för barn under fem

Läkare Utan Gränser har utvecklat eCARE som appen heter, för att avhjälpa bristen på kvalificerad personal på platser där vi arbetar. Appen bygger på en klinisk algoritm och är designad som en virtuell medicinsk assistent för vårdpersonalen under konsultationen. Med stöd av appen kan personalen ställa alla relevanta frågor som behövs och den föreslår därefter en diagnos och rekommenderar lämplig behandling.

På vårdcentralen i Kidjigra började man använda eCARE för drygt ett år sedan. Nu ska hjälpmedlet börja användas på fler platser i Ouaka-provinsen. 

Bekämpar antibiotikaresistens

– Innan vi började använda eCARE fick patienterna antibiotika nästan automatiskt. Det är inte bra eftersom det skapar resistens. Nu kan vi använda oss av appens behandlingsförslag och finna andra lösningar, säger Bénédicte.

Genom åren har överförskrivning av antibiotika utsatt patienter för risken att utveckla resistens, vilket är ett verkligt folkhälsoproblem. Det nya elektroniska hjälpmedlet gör det möjligt att undvika överförskrivning till barn och på så sätt motverka det större problemet. 

Resultaten i Kidjigra talar sitt tydliga språk – förskrivningen av antibiotika minskade från 40 procent av patienterna till 21 procent efter första månaden. 

Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken

Insatsen i Centralafrikanska republiken är en av våra största och våra sjukvårdsinrättningar är i många regioner de enda där människor kan få kostnadsfri vård. Våra team erbjuder allmän sjukvård såväl som akutsjukvård, kirurgi, mödravård, stöd till överlevare av sexuellt våld samt behandling för hiv och tuberkulos. Vi arbetar också med att installera vatten- och sanitetsanläggningar och distribuera nödhjälpsartiklar.