Hoppa till huvudinnehåll

Önskelista för 2020

Publicerad 3 januari 2020

Tuberkulos

En illustration med texten: Forskades det inte fram några nya tuberkulosmediciner.

Nu

En illustration med texten: Finns det nya mediciner för att bota tuberkulossmittade.

Önskan #1

En illustration med texten: Bättre behandling mot tuberkulos för alla som behöver det!

När vi först började behanda patienter med läkemedelsresistent tuberkulos fanns endast gamla mediciner som inte var tillräckligt effektiva och med svåra biverkningar. 

I dag, efter år av påverkansarbete tillsammans med patientaktivister finns det mer effektiva behandlingar, men läkemedelsföretagen har satt prislappen så pass högt att inte alla har råd med dem.

De nya läkemedlen togs inte enbart fram av läkemedelsföretagen - de är ett resultat av flera års arbete av forskare, kliniker och vårdgivare, bekostat av skattepengar. Trots detta ligger beslutet om prissättning och därmed tillgången till medicinerna i läkemedelföretagens händer, vilket gör att många människor fortfarande inte har tillgång till denna livräddande behandling.

År 2020 är vi fast beslutna om att kräva att vår röst blir hörd för att alla ska få tillgång till de nya medicinerna.

Insulin

En illustration med texten: För hundra år sedan uppfanns insulin och patentet sålder för under 10kr!

Nu

En illustration med texten: Kontrollerar tre företag marknaden och tar ut skyhöga vinster.

Önskan #2

En illustration med texten: Gör priset på insulin överkomligt igen

Forskarna som uppfann insulin för exakt 100 år sedan fick Nobelpriset i medicin inte bara för upptäckten, utan även för att de valde att sälja patentet på medicinen för under tio kronor, för att göra insulin tillgängligt till alla som behöver det.

Men under det sista årtiondet har tre läkemedelsföretag börjat dominera insulinmarknaden och har utnyttjat sina monopol för att driva upp priset på medicinerna. I dag har över hälften av de som behöver medicinen inte råd att köpa den.

År 2020 hoppas vi att fler tillverkare erbjuder godkänt insulin till bättre priser. Vi måste också hitta nya innovativa sätt för behandling så som insulinpennor som kan göra stor skillnad i människors liv.

HIV

En illustration med texten: Hade miljontals människor med hiv inte råd med behandling.

Nu

En illustration med texten: Kan personer med hiv leva ett fulgott liv med behandling.

Önskan #3

En illustration med texten: Hivmediciner anpassade efter barns behov.

För 20 år sedan dog miljontals människor i aids på grund av de skyhöga priserna på läkemedlen. En årlig behandling för en patient kostade runt 100 000 kronor. Vi bestämde oss för att motarbeta den här orättvisan och tog till alla medel vi hade till hands för att få ut mediciner till dem som behövde det.

Idag behandlas nästan 25 000 000 människor mot hiv för ett pris på cirka 600 kronor för behandling under ett år per person. Men hivpositiva barn har fortfarande svårt att få tillgång till behandling. Det finns inget kommersiellt incitament för läkemedelsföretagen att investera specifikt i hivbehandling för barn då de flesta av dem bor i låginkomstländer.

Framöver behöver vi uppmana läkemedelsföretagen som sluta sätta vinster före liv och investera i nya mediciner så att vi kan behandla hivpositiva barn mer effektivt med mediciner anpassade efter deras behov.

Vaccin mot lunginflammation

En illustration med texten: Var vaccin mot lunginflammation inte tillgängligt för många barn i låginkomstländer.

Nu

En illustration med texten: Skyddas barn i de allra fattigaste områdena men några exkluderas fortfarande.

Önskan #4

En illustration med texten: Ett överkomligt pris på lunginflammationsvaccin för alla barn.

Ett barn dör av lunginflammation var 39:e sekund. Det finns ett effektivt vaccin för att förhindra att barn får denna dödliga sjukdom, som tidigare var för dyrt för många barn i låginkomstländer.

Nu subventioneras vaccinet till barn i de allra fattigaste länderna genom donationer, men många miljoner barn i medelinkomstländer har fortfarande inte tillgång till vaccinet då deras regeringar inte har råd att betala för vaccinet. Medelinkomstländer räknas inte som "fattiga nog" att få subventioner, men de har fortfarande inte råd att köpa vaccinet.

2020 vill vi få bukt med den här orättvisan och de onödiga dödsfallen. Nya producenter av vaccin i låginkomstländer som har tillverkat billigare mediciner måste stöttas så att fler liv kan räddas.

Ebola

En illustration med texten: Ignorerade världen ebola - det fanns varken vaccin eller behandling

Nu

Illustration med texten: Är ebolavaccin och behandling på väg!

Önskan #5

En illustration med texten: Ebolamedicin och vaccin för de som behöver det som mest

Ebolaviruset har fortsatt att skörda liv i över 40 år. Trots detta förbisågs sjukdomen av läkemedelstillverkare då den inte ansågs vara lönsam nog. Därför har inga stora satsningar skett för att ta fram ett vaccin mot viruset.

Men utbrottet i Västafrika 2014 förändrade detta. Då blev det tydligt att sjukdomen kunde anses vara ett globalt hot, vilket gjorde att världssamhället kom samman och satsade på nya mediciner och vaccin. 

Under 2020 kommer vi arbeta stenhårt för att se till att de i som är i störst risk att smittas av ebola får medicin i tid och till ett rimligt pris.

Vår slutliga önskan

En illustration med texten: En värld där mediciner inte är en lyxvara!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare