Hoppa till huvudinnehåll
en grupp ungdomar sitter runt ett bord utomhus
Publicerad 13 november 2024

Psykisk ohälsa i Zimbabwe: Unga människor stöttar varandra

Foto: Läkare Utan Gränser

I Zimbabwes huvudstad Harare stöttar Läkare Utan Gränser unga människor med psykiska problem som ångest, depression, missbruk och psykoser. Vi erbjuder medicinsk vård och psykosocialt stöd genom kamratstödjare som själva kommer från platsen och upplevt psykisk ohälsa. 

Under den brännande solen i Epworth, en förort till Harare, arbetar 20-årige Peter Chimntanda med unga människor som står inför psykiska utmaningar. Han informerar om det psykiska och psykosociala stöd som Läkare Utan Gränser erbjuder i Zimbabwe. Som ”peer educator” med egna erfarenheter av psykisk ohälsa förstår Peter de utmaningar som många ungdomar har.  

– Ibland grät jag bara i mörkret, berättar Peter om sin kamp som 14-åring, tyngd av skolans press och familjeproblem.

– Särskilt i skolan, när jag inte har en riktig skoluniform eller mat att äta, då kan vissa barn skämta om ens situation. Min självkänsla var väldigt låg.

Pressen han kände fick honom att överväga droganvändning som en slags flykt, men stödet han fick av Läkare Utan Gränser hjälpte honom till en mer positiv syn på livet.

– Jag insåg att de saker som jag tidigare hade sett som negativa i mitt liv faktiskt kunde hjälpa mig att bygga upp min karaktär till något bättre, säger han.

För två år sedan började Peter arbeta som peer educator och engagera sig i att hjälpa andra att ta sig igenom sina svårigheter.

– Vårt arbete är främst inriktat på vårt närområde, där folk känner oss, förklarar Peter. 

en ung svart man i en blå ti-shirt som står utomhus och tittar in i kameran
Foto: Läkare Utan Gränser
Peter Chimntanda arbetar med unga människor som står inför psykiska utmaningar

Ungdomskliniker ger vård och stöd

I samhällena Mbare och Epworth i Zimbabwes huvudstad Harare stöttar Läkare Utan Gränser och våra partner unga människor med psykiska problem som ångest, depression, missbruk och psykoser. På ungdomskliniker erbjuder vi medicinsk vård, hivtestning, behandling av sexuellt överförbara infektioner, preventivmedel och psykosocialt stöd. 

Vi har även uppsökande verksamhet i samhället samt individuella stödsessioner och familjesamtal.

Projektet använder sig av en metod där unga individer i första hand hänvisas till Läkare Utan Gränsers ungdomskliniker av utbildade peer educators. 

Dessa kamratstödjare, som vi har utrustat med färdigheter i psykologisk första hjälpen och hälsoutbildning om droganvändning och psykisk hälsa, spelar en avgörande roll när det gäller att koppla samman behövande ungdomar med organisationens tjänster.

– Vi förstår verkligen ungdomarna; vi vet att om de inte gör A, så gör de B. Det gör att vi kan skapa en konversation där de kan öppna sig, säger Peter.

En av dem som gynnas av projektet är 18-årige Ngwendeza* från Epworth, som har upplevt stress och oro på grund av arbetslöshet och konflikter med sina grannar. Efter att ha deltagit i Läkare Utan Gränsers fritidsaktiviteter och stödgrupper under ett år har han fått fart på livet och minskat sin droganvändning.

– Jag har lärt mig mycket om psykisk hälsa och effekterna av droganvändning av kamratstödjarna, säger han.

– Även när det gäller att välja vänner vet jag nu hur grupptryck påverkar. Jag har lyckats välja mina vänner på ett klokt sätt.

Toughman*, en 19-årig deltagare i stödgruppen, delar liknande erfarenheter. Sedan han gick med i april har han lärt sig stresshantering och minskat sin alkoholkonsumtion.

– Stödet man får av de andra deltagarna är mycket viktigt eftersom de kan förstå situationen och kan förklara den bättre än mina föräldrar, som ofta ser mig som ett barn, säger han.

– Föräldrarna säger åt mig att inte göra det ena eller det andra, men jag har inget att säga till om inför dem.

"Det finns ingen hälsa utan psykisk hälsa."
- Regina Magore

Fler söker för droganvändning

Under de senaste åren har Läkare Utan Gränser sett ett växande antal unga och ungdomar i Mbare som söker medicinsk vård och psykosocialt stöd på grund av droganvändning.

Under 2021 till augusti 2024 var 28,4 procent av de 1 095 patientbesök om psykisk ohälsa som vi genomförde kopplade till droganvändning. Patienterna har rapporterat cannabis, crystal meth, Bronclear* och alkohol som de mest använda substanserna.

På Läkare Utan Gränsers ungdomscenter i Mbare och Epworth skapas en trygg och icke-dömande miljö där ungdomar kan få kontakt med sina jämnåriga genom olika fritidsaktiviteter och stödgrupper. 

Regina Magore som arbetar på centret betonar betydelsen av dessa platser.

– Vi ger ungdomarna kunskaper om psykisk hälsa och lär ut problemlösningsförmåga, vilket hjälper dem att navigera bättre i sociala relationer.

Frågan om psykisk ohälsa är fortfarande mycket stigmatiserande i Zimbabwe. Läkare Utan Gränser efterlyser en ökad allmän medvetenhet om psykisk ohälsa, om stigmat som omger den och vikten av att skapa trygga platser för öppna diskussioner. 

– Att bekämpa stigmatisering och diskriminering är avgörande, och det börjar med var och en av oss, säger Regina. Det finns ingen hälsa utan psykisk hälsa.

 

*namn ändrat för att skydda personens identitet

*en hostmedicin som innehåller kodein och alkohol