Hoppa till huvudinnehåll
En sjukhuskorridor med blå väggar fylld av söndriga saker.
Publicerad 28 juni 2024

Attacker mot sjukvården har blivit en del av krigsföringen i världen

Foto: Colin Delfosse
Ett totalförstört sjukhus i staden Vysokopilla i Ukraina.

Attackerna mot sjukvårdsinrättningar och dess personal ökar dramatiskt runt om i världen. Trots att FN-resolutioner fastslår rätten till skydd har angreppen blivit en del av krigföringen. Sveriges ­regering måste agera för att internationell lag respekteras och skyldiga ställs till svars. Det skriver vi i en debattartikel.

  • Khartoum, Sudan, 11 maj 2024: Barnsjukhuset i El Fasher träffas i flygbombningar, taket på akutmottagningen kollapsade och två barn dör. Sjukhuset är fortfarande ur bruk.
  • Khan Yunis, Gaza, 17 december 2023: Mödravårdsavdelningen på Nasser-sjukhuset träffad i attacker. En 13-årig flicka dödad, många skadade.
  • Donetsk, Ukraina, 20 november 2023: Missiler träffar sjukhuset i Selydove. Tre sjukvårdsanställda dödade, åtta skadade.

Det här är bara tre exempel från Läkare Utan Gränsers arbete – dagligen rapporteras det om nya attacker mot sjukvården i världens konflikthärdar. Ännu en nyhet kablas ut om att sjukhus har bombats, operationssalar som kollapsat, patienter och personal som skadats och dödats. Det är förenat med livsfara att arbeta inom sjukvården i många länder idag. 

En nysläppt rapport från initiativet Safeguarding Health in Conflict Coalition visar att det skedde 2 562 attacker mot sjukvården under 2023, och 487 vårdanställda dödades.

Sverige var 2016, som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, drivande i arbetet med att ta fram resolution 2286, där världens länder förpliktigar sig att skydda hälso- och sjukvård i konflikter. 

Men skyddet respekteras inte. Vi kräver att Sverige tar ledningen för att vända den negativa utvecklingen och står upp för rätten att bedriva sjukvård i säkerhet. Attacker mot sjukvård strider mot internationell humanitär rätt och de som utför dem måste hållas ansvariga. Om inte mer åtgärder tas till omgående så riskerar sjukvårdsattacker att bli en ny norm.

Det skriver vår generalsekreterare Ylva Jonsson Strömberg ihop med Johan von Schreeb, föreståndare för Centrum för hälsokriser och Tobias Alfvén, ordförande, Svenska Läkaresällskapet på Dagens Nyheters debattsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare