Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården i östra Ghouta nära kollaps

Publicerad 24 februari 2018
Illustration av en kapseltablett och en överkryssad missil
Foto: Läkare Utan Gränser

Vi uppmanar till omedelbart eldupphör så att hjälpen kan nå de sjuka och skadade i det belägrade området där vårdpersonalen säger att de inte längre har möjlighet att behandla sina patienter.

Dödstalet i den belägrade syriska enklaven östra Ghouta är värre än man kan föreställa sig. Dessutom är sjukvården nära bristningsgränsen.

Sjukhus och kliniker som stöttas av Läkare Utan Gränser rapporterar om fler än 520 döda och fler än 2 500 skadade under de senaste fem dagarnas bombningar och beskjutning. Uppgifterna har samlats från söndag kväll den 18 februari till fredag den 23 februari. Siffrorna är i underkant då även andra vårdinrättningar än de vi stöttar tagit emot döda och skadade.

Många av de skadade och döda är kvinnor och barn. 58 procent av de skadade och 48 procent av de dödade var kvinnor eller barn under fredagen den 23 februari, enligt uppgifter från nio av de vårdinrättningar som vi stöttar i området.

Jobbar utan sömn och matpauser

Sedan i söndags har 13 vårdinrättningar som Läkare Utan Gränser ger regelbundet stöd eller enstaka donationer till träffats av bomber eller granater. Den ytterst pressade medicinska personalen i östra Ghouta har arbetat i sex dagar i sträck och har inga chanser att kunna ge sina patienter adekvat behandling under de extrema förhållandena. Läkare Utan Gränser uppmanar till omedelbart eldupphör så att hjälpen kan nå de sjuka och skadade.

Rösten i videon tillhör en läkare som arbetar på en av de vårdinrättningar som vi stöttar:

– Jag är sjuksköterska och har arbetat i extremt svåra konflikter. Det är förkrossande att höra läkare och sjuksköterskor i östra Ghouta berätta att de har hundra patienter men inget sjukhus eftersom det bombats till spillror, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel.

– Många är desperata och utmattade efter att ha arbetat dygnet runt utan sömn och matpauser, omgivna av bombningar i mitten av fullständig misär. Man kan inte hålla igång på adrenalin i evighet. Om läkarna och sjuksköterskorna kollapsar, då kollapsar även mänskligheten. Vi måste vara fast beslutna om att inte låta det hända, säger Nicolai.

Under offensivens tredje dag bad vårdpersonalen i de inrättningar som Läkare Utan Gränser stöttar om mer medicinsk utrustning. Nu efter sex dagar av oavbrutna bombräder säger de att de inte har några som helst möjligheter att fortsätta behandla de skadade. De vädjar om att bombningen ska upphöra.

Konkreta krav på humanitär akutinsats

Läkare Utan Gränsers och andras många uppmaningar om att respektera internationell humanitär rätt, det vill säga krigets lagar, har klingat för döva öron. Vi kommer inte att ge efter och kräver fortfarande att internationell humanitär rätt respekteras, men med ett specifikt tillägg: den syriska regeringens och de väpnade oppositionsgruppernas bombning och beskjutning av östra Ghouta måste pausa med omedelbar verkan. Vi vädjar till deras samarbetspartner att använda sitt inflytande för att stävja den extrema situationen.

Behovet av en stor humanitär insats är akut: många vårdinrättningar har skadats eller förstörts, vägar är inte farbara på grund av bråte eller rädsla för fortsatta bombningar, sjukvårdsmaterialet är begränsat eller saknas helt, och patienterna är många och vårdpersonalen utmattad. Läkare Utan Gränser kräver att följande:

  • pausa bombningen och beskjutningen för att tillåta en omorganisering av den medicinska insatsen
  • tillåt medicinsk evakuering av patienter vars tillstånd är allra mest kritiskt
  • ge oberoende humanitära medicinska aktörer tillträde till området så att de kan ge bidra med konkret hjälp
  • ordna massiva försändelser av livräddande läkemedel och medicinsk utrustning
  • försäkra att civila områden på båda sidorna, inklusive vårdinrättningar, inte träffas före, under och efter en paus i striderna

Vi kräver att vart och ett av de FN-medlemsländer som är militärt aktiva i Syrien eller stöder stridande parter i Syrien att vidkänna den komplexa medicinska katastrofen och att omedelbart göra sitt yttersta för att stävja krisen.

Läkare Utan Gränser stödjer regelbundet tio vårdinrättningar i östra Ghouta och gör punktinsatser genom att donera sjukvårdsmaterial och utrustning till andra vårdinrättningar. Även vårdinrättningar som inte bett om vårt stöd på flera år har vänt sig till oss. Läkare Utan Gränser har skickat försändelser med sjukvårdsmaterial till sjukhus och kliniker i området men har inte kunnat få fram viss central kirurgisk utrustning som saknas i hela östra Ghouta. Läkare Utan Gränser har ingen egen personal i de vårdinrättningar som stöttas.

På andra håll i Syrien driver Läkare Utan Gränser fem vårdinrättningar och tre mobila kliniker i landets norra del samt samarbetar med fem vårdinrättningar. Organisationen stödjer även omkring 50 vårdinrättningar i områden där man saknar tillträde, inklusive östra Ghouta. Detta inkluderar både regelbundet stöd och enstaka donationer till inrättningar med stora behov.

Läkare Utan Gränser är inte på plats i områden som kontrolleras av Islamiska Staten eftersom deras ledare inte kunnat ge garantier om säkerhet och opartiskhet. Läkare Utan Gränser kan inte heller arbeta i regeringskontrollerade områden eftersom tillträde dit inte getts. För att försäkra vårt oberoende av politiska intressen tar Läkare Utan Gränser inte emot statliga medel för att bekosta sin insats i Syrien.