Hoppa till huvudinnehåll
Man med Läkare Utan Gränser väst visar en blankett för en kvinna till vänster om honom
Publicerad 18 april 2023

Vårdpersonal och patienter fast i det eskalerande våldet

Foto: Susanne Doettling/Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979.

Den 15 april inleddes intensiva strider mellan sudanesiska väpnade styrkor (SAF) och Rapid Support Forces (RSF). Civila och sjukvårdpersonal är just nu fast i huvudstaden Khartoum och andra delar av Sudan.

Läkare Utan Gränser har under de senaste dygnen tagit emot 183 skadade på det sjukhuset som vi stödjer i El Fasher, i norra Darfur. 25 av dessa patienter har avlidit av sina skador.

Majoriteten av de 183 skadade i El Fasher är civila som har hamnat mitt i korselden, däribland flera barn, och som fått allvarliga skador som följd. Fram till i lördags eftermiddag fanns det ingen kirurgisk kapacitet på sjukhuset. Dessutom hade övriga sjukhus i norra Darfur tvingats stänga på grund av stridigheterna.  

- Vi har inte kunnat hänvisa patienterna för vidare vård, vilket ledde till att elva personer dog av sina skador under de första 48 timmarna av konflikten, berättar Cyrus Paye, som är Läkare Utan Gränsers projektsamordnare i El Fasher.

Under lördagseftermiddagen kunde ett mindre team av kirurger från de sjukhus som tidigare varit stängda börja operera. Hittills har sex större operationer genomförts.

De kirurgiska teamen vittnar att det råder akut brist på medicinsk utrustning, mediciner och blod. Dessutom har strömavbrott drabbat staden sedan striderna inleddes, och lagret av bränsle till sjukhusgeneratorn börjar ta slut.

- Vi har fått en lista över kirurgisk utrustning som teamet behöver akut och det behövs en säker humanitär korridor för att kunna transportera utrustning till sjukhuset i våra två ambulanser, fortsätter Cyrus Paye.

- Flygplatsen har varit stängd sedan i lördags, och det är enormt viktigt att den öppnas igen så att vi kan föra in mer medicinsk utrustning och kirurgisk personal för att stötta de kirurger som arbetar där just nu. Utan denna livsviktiga utrustning kommer ytterligare liv att gå förlorade. 

Lokaler och lager har plundrats

På andra håll i landet, framför allt i delstaterna Khartoum, Darfur, norra Kordofan och Gedaref, står vår personal inför stora utmaningar. Våra lokaler och lager i Nyala, i södra Darfur har plundrats. I Khartoum är våra team förhindrade från att röra sig på grund av de pågående striderna och kan därför inte leverera livsviktig medicinsk utrustning till sjukhusen. Även ambulanser har stoppats och tillåts inte hämta döda kroppar från gatorna eller transportera skadade till sjukhus.

Vi har varit i kontakt med sudanesisk vårdpersonal i Khartoum och andra delar av landet som tar emot skadade. Många har arbetat oavbrutet för att ge livräddande vård under extrema arbetsförhållanden och under en svår situation både för dem och deras familjer.

Läkare Utan Gränser står redo att tillhandahålla utrustning och vårdpersonal till vårdinrättningar som behöver stöd, men den rådande situationen är för osäker i Khartoum och i andra städer. Människor har inte möjlighet att söka sjukvård eftersom de är rädda för det pågående våldet. 

Läkare Utan Gränser uppmanar därför till omedelbart skydd för civila mot det urskillningslösa våldet och attackerna. Vi uppmanar också alla parter i konflikten att garantera och skydda vårdinrättningar, inklusive sjukhus, kliniker, lager och ambulanser. Detta skydd ska även inkludera civila, sjukvårdspersonal och hjälparbetare. Dessa ska aldrig vara en måltavla. Läkare Utan Gränser i Sudan ger livräddande sjukvård till alla som behöver den enbart baserat på de medicinska behoven.