Hoppa till huvudinnehåll

Svårigheterna med en kluven läpp

Publicerad 13 augusti 2015
Det finns många typer av medfödda sjukdomar och missbildningar, som ofta beror på undernäring. I denna familj har alla fem barn skador på skelettet.
Foto: Thomas Silfverberg
Det finns många typer av medfödda sjukdomar och missbildningar, som ofta beror på undernäring. I denna familj har alla fem barn skador på skelettet.

Hennes ansiktsdrag är förvrängda och när hon skriker kan man inte säga att hon är direkt vacker.

 Hon är tre år gammal och lider av svår akut undernäring, läpp-käk-gomspalt och mikrocefali (litet huvud, till följd av att hjärnan inte utvecklats som den ska). Hon är ett av alla undernärda barn här med medfödda fel och medfödda sjukdomar som inte blir behandlade. Den här flickan hade svårt att amma och har varit undernärd i hela sitt liv. Hon har en svår synnedsättning, kanske är hon i princip blind. Hon kan inte gå och inte heller tala. Hon försöker slicka bort resterna av vår jordnötspasta som blivit kvar på den kluvna överläppen, men det är svårt. Främmande människor har samlats runt omkring och betraktar missfostret, innan hon kommer in i området där bara patienter och anhöriga till vår klinik får vara. Det finns många uppfattningar om vanställda barn. Modern är inte särskilt glad. Jag gissar att den här flickan inte kommer ut så ofta. Hon är så utmärglad att hon får läggas in på vår avdelning.

Det som kommer att beröra mig mest är att se hur denna lilla flicka efter ett par veckors kostbehandling, kärleksfullt omhändertagande och psykomotorisk stimulering (lek, helt enkelt) ökar ett helt kilo i vikt, från fyra till fem kilo. Hon får mer färg och blir mycket piggare. Det är så enkla saker som fattas barn som henne. Det är så enkla saker barn som hon behöver. När vi kan hjälpa till att tillgodose detta, blommar dessa små knoppar ut och blir till de små barn som de har potential att bli. Det borde vara en rättighet för alla barn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare