Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals sårade och sjuka flyr västra Mosul

Publicerad 22 mars 2017
Foto: Louise Annaud/Läkare Utan Gränser
Våra team i och omkring Mosul har tagit emot fler än 1 800 patienter i akut behov av vård de senaste två månaderna.

Striderna fortsätter att rasa i Mosul i norra Irak. Samtidigt är civilbefolkningen fångad i korselden med begränsad tillgång till livräddande sjukvård. Med risk för sina liv har tiotusentals flytt sedan offensiven mot den västra sidan av staden inleddes 19 februari. Därtill har tusentals sårade lämnat konfliktområdet med ambulans.

I och runt Mosul är det brist på medicinska resurser för att behandla alla patienter. Ambulanserna klarar inte av det stora antalet skadade eller att köra långa sträckor för att patienter i behov av ytterligare behandling ska kunna tas till sjukhus utanför staden.

– Behovet av akutsjukvård har ökat drastiskt. Vi har team som arbetar dygnet runt med att behandla män, kvinnor och barn som skadats av kulor och explosioner. Det finns också andra livshotande situationer där det behövs akuta insatser, som att ta hand om gravida kvinnor i behov av kejsarsnitt, säger läkaren Isabelle Defourny, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser.

Allvarligt undernärda barn

Våra team i och omkring Mosul har tagit emot fler än 1 800 patienter i akut behov av vård de senaste två månaderna. 1 500 av dem har behövt vård för konfliktrelaterat trauma. I början av februari öppnade vi en mödravårdsenhet i östra Mosul, och sedan dess har våra team hjälpt till vid 100 födslar och genomfört 80 kejsarsnitt.

I början av mars började vi ta emot barn från västra Mosul som var allvarligt undernärda. Det ledde till att vi genomförde en snabb undersökning av näringsstatusen bland barn i två läger för internflyktingar. Enligt flera vittnesmål från personer som flytt västra Mosul finns ingen bröstmjölksersättning kvar, det råder brist på mat och rent vatten, och förhållandena väntas nu förvärras när leverans- och transportrutter stängts av. Vi har därför startat en undernäringsklinik på sjukhuset i Qayyarah söder om Mosul.

– Behovet av behandling för undernärda är akut och det är viktigt att människor som flytt från västra Mosul får tillräckligt med mat när de anländer, säger Isabelle Defourny.

"En intensiv situation att arbeta i"

Våra team tillhandahåller sjukvård i läger för internflyktingar, men hittills har den huvudsakliga verksamheten varit akut sjukvård för att rädda liv. En kirurg på vårt fältsjukhus för traumapatienter söder om Mosul beskriver det som en av de tuffaste upplevelserna han har haft under de många år han arbetat för Läkare Utan Gränser.

– Det är verkligen en intensiv situation att arbeta i. Varje patient som kommer in till operationssalen är allvarligt skadad och nästan varje dag möts vi av en stor mängd dödsfall som kommer in till sjukhuset.

Sedan den militära offensiven för att återta Mosul startade i oktober 2016 har Läkare Utan Gränser ökat sina medicinska och humanitära insatser i Ninewa-provinsen tillsammans med irakisk sjukvårdspersonal. Vi arbetar med att förse människor med akutvård, inklusive barn- och mödravård, i östra Mosul och i läger för internflyktingar som flyr från Mosul. I Irak har Läkare Utan Gränser mer än 1 600 anställda som arbetar medicinskt och humanitärt i tio olika provinser.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare