Det är en regnig morgon i stadsdelen al-Nahwaran i Iraks näst största stad Mosul. En grupp kvinnor köar utanför en vårdinrättning. Stormen har inte hindrat dem från att komma hit.
Maram är en ung kvinna från Mosul. Hon står utanför mödravårdsmottagningen och väntar tålmodigt på sin tur. Hon är gravid i tredje månaden med sitt tredje barn. Hon är här för sitt första besök.
– Jag kom hit eftersom mina släktingar hade berättat om den här mödravårdsmottagningen, säger hon. Min svägerska brukade gå hit och hon rekommenderade det.
Rykten sprids fort i Mosul och dess omgivningar och de senaste månaderna har allt fler kvinnor kommit hit för mödravård.
Vår mödravårdsmottagning al-Amal ligger på den västra sidan om floden Tigris och erbjuder mödravård, vård av nyfödda, hälsoinformation, preventivmedelsrådgivning och stöd vid psykisk ohälsa.
– Vi öppnade den här vårdinrättningen eftersom vi såg stora behov i staden när det handlar om generell sjukvård, men också reproduktiv hälsovård, säger Yousif Loay Khudur, assisterande projektkoordinator. Tre år senare kommer fortfarande många kvinnor hit eftersom stadens sjukvårdssystem fortfarande inte fungerar som det ska.
Återuppbyggnaden tar år
Det var i juni 2014 som Islamiska staten tog kontroll över Mosul. I oktober 2016 inleddes en militäroffensiv ledd av irakiska säkerhetsstyrkor och en internationell koalition för att återta kontroll över staden. Striden sträckte sig över 250 dagar och har beskrivits som en av det dödligaste urbana striderna sedan andra världskriget. Fem år senare är många vårdinrättningar fortfarande inte återuppbyggda och det är brist på läkemedel. Detta innebär att tusentals familjer i och runt omkring Mosul kämpar för att få tillgång till sjukvård som de har råd med. Och bland de mest sårbara är gravida kvinnor och deras barn.
– Före 2014 fungerade Mosuls sjukvårdssystem, även om det inte var perfekt, säger Yousif Loay Khudur. Kvinnor brukade föda barn hemma eller på ett av stadens sjukhus. Men under militäroperationen 2016 och 2017 förstördes många vårdinrättningar och utrustningen stals. Det tog lång tid innan renoveringen påbörjades, och trots att det har gått fem år känner vi fortfarande av effekterna av kriget än i dag. Många sjukhus och vårdcentraler håller fortfarande på att renoveras. Men titta på de här gravida kvinnorna, de kan inte vänta på att renoveringarna ska bli klara.
”Vi hjälper de flesta kvinnorna”
Rafida födde nyligen sitt första barn på al-Amal mödravårdsmottagning. Hon hade hört talas om den genom grannar och släktingar. Sonen Layth ligger i hennes famn och hon är tacksam för den vård hon fick. Här arbetar 35 barnmorskor, dag och natt, sju dagar i veckan, för att bistå kvinnor som föder barn.
– I genomsnitt bistår vi vid 10 till 15 förlossningar om dagen, men det kan bli så många som 20 till 25, berättar Rahma Adla Abdallah, en av de ansvariga barnmorskorna. Men trots det kan vi inte täcka alla behov. Vi hjälper de flesta kvinnorna, men vi måste ha kriterier för inskrivning för att upprätthålla den bästa vården vi kan ge givet våra resurser.
Tillsammans med sina kolleger försöker Rahma Adla Abdallah hjälpa så många kvinnor de kan. Barnmorskorna bistår inte bara vid förlossningar utan ger också vård före och efter förlossningen samt preventivmedelsrådgivning, något som lockar kvinnor från hela staden.
Ytterligare en viktig del är stödet för psykisk ohälsa.
– Kvinnorna här behöver inte bara tillgång till sjukvård, det behöver också stöd för psykisk ohälsa, säger Rahma Adla Abdallah. Vi bevittnar till exempel sexuellt våld. Men våra patienter talar inte gärna om det.
Iraks sjukvårdsmyndigheter har också satt upp dedikerade vårdinrättningar i staden för att ge vård till de som utsatts för sexuellt våld.
– Men det är fortfarande långt kvar innan tillgången till både sjukvård och psykisk vård kan garanteras i Mosul, säger Rahma Adla Abdallah.
Spelar en viktig roll i samhället
Stigmat kring sådant som sexuellt våld är bara en av många barriärer för att söka sjukvård i Mosul. Men bristen på tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård har flera orsaker.
– Miljön är särskilt komplicerad här, säger Bashaer Aziz, som också är ansvarig barnmorska på al-Amal. Ett stort antal kvinnor har inte tillgång till sjukvård, antingen för att de inte har råd eller för att de saknar rätt dokument eftersom de har tvingats fly från sina hem. Så när de kommer till vår vårdinrättning är de väldigt tacksamma för vården de får. De har ingen annanstans att ta vägen, så vi gör stor skillnad för dem.
Att hitta en trygg plats att föda barn på är bara en av många utmaningar som gravida kvinnor har i Mosul.
– Det händer att kvinnor som kommer hit inte har ätit någonting, säger Rahma Adla Abdallah. Ibland är det omöjligt att se hur långt de har kommit i graviditeten. Ibland kommer de hit med sina barn som är smala och undernärda. Så vår uppgift här är att ge dem alternativ och att försöka hjälpa så gott det går.
Både Rahma Adla Abdallah och Bashaer Aziz är överens om att Läkare Utan Gränsers mödravårdsmottagning spelar en viktig roll i området.
I slutet av sitt arbetspass brukar Rahma Adla Abdallah gå förbi eftervårdsavdelningen. Hon lyfter upp ett av de barnen som föddes under dagen – en flicka som heter Rivan. Trots att hon bara är några timmar gammal är hennes ögon vidöppna. Flickan tittar på sin mamma, Bouchra, som ligger i sängen bredvid.
– Förlossningen var svår men allt gick bra, barnmorskorna hjälpte mig, säger Bouchra. Rivan är mitt första barn. Jag hoppas att jag kommer att få fler barn. Och då kommer jag att återvända hit, säger hon med ett leende.