Kriget mellan Rapid Support Forces (RSF) och Sudans armé (SAF) går nu in på sitt tredje år. Människor har tvingats på flykt, attackerats och har begränsad tillgång till sjukvård. 60 procent av landets 50 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd, enligt FN. Sudan också den enda platsen i världen där svält officiellt har konstaterats på flera platser.

— De stridande parterna misslyckas inte bara med att skydda civila - de förvärrar aktivt deras lidande, säger Claire San Filippo, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator. Var du än kommer i Sudan finns enorma behov. Miljontals människor får nästan inget humanitärt stöd, vårdinrättningar och vårdpersonal attackeras och det globala humanitära systemet misslyckas med att leverera ens en bråkdel av vad som krävs.
Sudan står inför flera överlappande akuta hälsokriser.
Frontlinjerna har skiftat under krigets gång, särskilt i Khartoum och Darfur, och de civila fruktar vedergällningsattacker från båda stridande parter. Under de senaste två åren har både RSF och SAF upprepade gånger och urskillningslöst bombat tätbefolkade områden. RSF och en allierad milis står bakom en serie av brutala våldsdåd av systematiskt sexuellt våld, bortföranden, massmord, plundring av bistånd och ockupation av sjukvårdsinrättningar. Båda sidor har belägrat städer, förstört livsviktig infrastruktur och blockerat humanitärt stöd.
Utbredd hungersnöd
Enligt FN råder utbredd svält. Sudan är just nu den enda platsen i världen där svält officiellt har konstaterats på flera platser. Svält konstaterades först i Zamzam-lägret i augusti och har sedan dess spridit sig till tio områden. Ytterligare sjutton regioner ligger på gränsen. Utan omedelbar ingripande riskerar hundratusentals att dö.
I mars stöttade Läkare Utan Gränser vaccinationskampanjer riktade åt barn under två år i södra Darfur. På 11 av de 14 platser där över 17 000 barn vaccinerades gjordes också en screening för undernäring. Den visade att sju procent av barnen var allvarligt akut undernärda och 30 procent var akut undernärda. I december förra året screenade Läkare Utan Gränsers team fler än 9 500 barn under fem år i Tawila, norra Darfur. De fann att 35,5 procent var akut undernärda och sju procent av barnen var allvarligt akut undernärda.
— På grund av dåliga levnadsförhållanden och uteblivna vaccinationskampanjer ser vi utbrott av mässling, kolera och difteri, säger Maritla Caergency, akutkoordinator på Läkare Utan Gränser. Stöd för psykisk hälsa och vård till personer som har utsatts för sexuellt våld är smärtsamt begränsad.
13 miljoner människor på flykt
Sedan april 2023 har fler än 1,7 miljoner människor besökt sjukhus, vårdinrättningar och mobila kliniker som Läkare Utan Gränser stöttar eller arbetar på, och fler än 320 000 människor har skrivits in på våra akutmottagningar.
Enligt FN har fler än 13 miljoner människor tvingats på flykt av konflikten - många av dem upprepade gånger. Av dessa är 8,9 miljoner på flykt inom Sudan och 3,9 miljoner har tagit sig till grannländerna. Många bor i överfulla läger eller provisoriska hus, utan tillgång till mat, vatten, sjukvård eller hopp om framtiden. Människor är helt beroende av humanitära organisationer - men bara på platser där organisationer är verksamma.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är mer än 70 procent av vårdinrättningarna i konfliktdrabbade områden knappt i drift eller helt stängda. Detta innebär att miljoner människor saknar tillgång till akut sjukvård i en av de värsta humanitära kriserna i modern historia.
Sedan kriget började har Läkare Utan Gränser registrerat fler än 80 våldsamma incidenter riktade mot vår personal, infrastruktur, fordon och förnödenheter. Kliniker har plundrats och förstörts, medicin stulits och vårdpersonal överfallits, hotats eller dödats.
Dessa attacker måste upphöra – medicinsk personal och vårdinrättningar är inte måltavlor.
Kommande regnperiod
Regnperioden, som närmar sig nu med stormsteg och hotar att göra en redan katastrofal situation ännu värre. Läkare Utan Gränser kräver omedelbara åtgärder inför regnperioden. Fler gränsövergångar måste öppnas och viktiga vägar och broar måste repareras och hållas öppna, särskilt i Darfur, där säsongsbetonade översvämningar isolerar samhällen år efter år.
Humanitära restriktioner måste hävas och obehindrat tillträde måste garanteras. Läkare Utan Gränser uppmanar alla aktörer – givare, regeringar och FN-organ – att möjliggöra och prioritera leverans av humanitärt stöd, för att säkerställa att hjälpen inte bara kommer in i landet utan transporteras snabbt och säkert till de hårdast drabbade och mest avlägsna samhällena.
Människorna i Sudan har uthärdat detta krig två år för länge, de kan och bör inte vänta längre.