Hoppa till huvudinnehåll

USA:s utredning av sjukhusattacken väcker fler frågor

Publicerad 25 november 2015
Foto: Dan Sermand
Förstörelsen efter bombningen av traumasjukhuset i Kunduz.

Läkare Utan Gränser kritiserar USA:s utredning av sjukhusbombningen i Kunduz. Så här kommenterar Christopher Stokes, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel, utredningen som USA presenterade i dag:

”USA:s version av händelseförloppet väcker fler frågor än den ger svar. Det är chockerande att amerikanska styrkor kan gå till attack utan att se sitt mål, utan en lista över civila mål i området och utan fungerande kommunikationssystem. 30 personer har mist sina liv och hundratusentals människor i Kunduz står utan sjukvård - detta bara för att vårt sjukhus låg vid ett öppet fält och passade ungefär in på beskrivningen av det egentliga målet.

USA:s utredning beskriver en rad skrämmande misstag. De visar att de amerikanska styrkorna har agerat vårdslöst och brutit mot internationell humanitär rätt. Att man har förstört ett fullt fungerande sjukhus utan att vara säker på att man faktiskt träffar rätt mål kan inte bortförklaras som ett enskilt mänsklig misstag eller som ett brott mot truppernas interna regelverk.

Läkare Utan Gränser kräver än en gång en oberoende och opartisk utredning av sjukhusbombningen i Kunduz. En sådan utredning kan inte göras enbart av de stridande parterna i konflikten i Afghanistan.”

Mer information:

USA presenterade sin version av bombningen under onsdagen (25 november 2015)

Läkare Utan Gränsers rapport om sjukhusbombningen i Kunduz (5 november 2015)

Frågor och svar om attacken