Hoppa till huvudinnehåll

Våldsspiral försämrar tillgång till vård

Publicerad 26 januari 2022

Konflikten i nordöstra Kongo-Kinshasa eskalerade i november förra året. Spänningarna mellan grupper har ökat och den humanitära situationen har försämrats. Även säkerheten i flyktinglägret i Rhoe har förvärrats.

Suzanne är en av över 40 000 människor som tvingats söka skydd i flyktinglägret i Rhoe. Mellan 12 och 28 november 2021 skedde flera beväpnade attacker på flera platser i de nordöstra delarna av landet. Suzanne har sett människor skjutas och hört grannar som blivit attackerade med machetes. Hon lyckades fly, men hon har svårt att glömma bilden av grannars lidanden. Samtidigt försöker hon ge sina barn framtidsutsikter.

– Jag är lämnad åt mitt eget öde. Jag har ingen mat, mina barn och jag har varit sjuka sedan vi kom hit, berättar hon.

Området där flyktinglägret är beläget är svårt att nå och humanitära gruppers närvaro har minskat på grund av säkerhetsriskerna. Vi har gjort om vår klinik i flyktinglägret till ett fältsjukhus för att hjälpa de över 65 000 människor som är i behov av stöd - en ökning med 40 000 personer på två månader.

Vända våldscykeln

De senaste veckorna har vårt team på plats haft fler än 800 patientbesök per vecka, assisterat vid 35 förlossningar och behandlat flera dussin patienter som behövt psykologiskt stöd. Vi har även arbetat hälsofrämjande för att upptäcka fall av akut undernäring, sjukdomar som har potential att leda till en epidemi, samt ge information och stöd till personer som potentiellt utsatts för sexuellt våld.

– Även om en del har börjat återvända till sina hem under de senaste veckorna, så är behoven stora och vi har svårt att nå fram till människor. Vi kommer inte ha möjlighet att följa upp dessa människor i Drodro om det inte heller är säkert för vår personal där, säger Davide Occhipinti, projektkordinator i Drodro.

Regionen har präglats av våld i omgångar. Mellan 1999 och 2003 pågick en konflikt mellan Lendus och Hema som påverkade tiotusentals människor. Sedan 2017 har provinsen åter drabbats av våld.

– Grupperna som strider i området har nonchalerats för länge. Vi kommer inte lösa deras problem med bandage och mediciner. Den kongolesiska staten måste ta ansvar för att vända våldscykeln. Annars kommer fler att dö eller skadas och fler människor tvingas fly, säger Davide Occhipinti.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare