Hoppa till huvudinnehåll

Aktier som räddar liv

Ett team står runt en patient som ligger på ett operationsbord på sjukhuset Immaculée Conception i Les Cayes, Haiti, efter en jordbävning.
Foto: Pierre Fromentin
Vad räcker utdelningen till? 2400 kronor kan t.ex. räcka till ett operationskit till en akutinsats - som den efter jordbävningen på Haiti 2021.

Du har varit givare till Läkare Utan Gränser sedan 2012, vad är motivationen bakom det?

– Jag gillar att ha kontinuitet i det jag gör – i det här fallet att stötta Läkare Utan Gränsers arbete. Men först och främst tycker jag att organisationen bedriver en fantastiskt viktig verksamhet. Jag känner mig trygg i att det inte finns någon annan agenda än att hjälpa människor som befinner sig i mycket svåra och utsatta situationer. Det är viktigt för mig att donationen gör så stor nytta som möjligt.
 

Du har besökt vårt logistikcenter i Bryssel och deltagit i en katastrofövning, hur var det?

– Även om jag inte besökte en faktisk insats i ett drabbat land så gav logistikcentret en inblick i vad som behövs när en katastrof inträffar. Jag fick också intrycket av att organisationen på imponerande kort tid kan vara på plats och redo att hjälpa.
 

Hur kommer det sig att du har valt att skänka din aktieutdelning? Vad var det som tilltalade dig?

– Det är kort och gott det mest skatteeffektiva sättet att donera pengar till ideella organisationer. Alternativet är ju att ta emot en skattad peng och sedan donera den pengen. Givet hur många aktiesparare det finns i Sverige är det synd att fler inte drar nytta av möjligheten att skänka aktieutdelningen direkt.
 

Skulle du säga att det är ett enkelt sätt att ge gåvor på?

– Jag tycker inte att det är särskilt krångligt. Jag har gjort på samma sätt varje år, så man har lärt sig och då är det bara att upprepa samma procedur.

***
 

Det går att skänka sin aktieutdelning skattefritt till ideella organisationer med allmännyttiga ändamål. Det gäller även för fåmansbolag.