Hoppa till huvudinnehåll

Låt dina aktier rädda liv!

Du kan skänka dina värdepapper till Läkare Utan Gränser. Värdepapper kan vara aktier, fondandelar, obligationer, aktieindexobligationer mm. Vi är helt befriade från reavinstskatt vilket betyder att beloppet* går till vårt arbete när vi säljer värdepappren. Rädda liv med dina aktier och fonder redan idag!

SÅ SKÄNKER DU AKTIER OCH FONDER
För överföring av aktier eller fonder ska du prata med din bank. Vi behöver veta vilken bank värdepappren kommer från, vad för typ av värdepapper, antal och ett ungefärligt värde samt namn på aktierna eller fonderna.

Exempel: Du ber din bank SEB att överföra 300 Ericsson A till Läkare Utan Gränsers depå. För att kunna spåra gåvan är det viktigt att du informerar oss om överföringen. Läkare Utan Gränser har depåer och fondkonton i alla större banker för att kunna ta emot värdepapper. Vid kontakt med din bank ange Läkare Utan Gränsers organisationsnummer 802017-2360 tillsammans med nedanstående kontonummer. 

VÅRA KONTON 
Handelsbanken               Konto-/depånummer
Depå (även aktier)         6136-199877009
Handelsbanken har individuella kontonummer för varje fond - kontakta din bank

Swedbank                        Konto-/depånummer
Swedbank Fondkonto    8052554-6
Swedbank Depå             901904000410

Nordea                             Konto-/depånummer
Nordea Fondkonto        1448-5814246
Nordea Depå                 131150-5

SEB                                   Konto-/depånummer
SEB Fondkonto             5231-2002523
SEB Depå                      01-009927434

Danske Bank                  Konto-/depånummer
Fondkonto                     3021767859
Depå                              3028202156

Avanza                              Konto-/depånummer
Depå (även fonder)        2926801

Nordnet                           Konto-/depånummer
Depå (även Fonder)     15269947

För att få bekräftelse på att värdepappren tagits emot kontakta oss via e-mejl eller telefon med information kring din värdepappersgåva.
Kontaktperson är Josefin Victorin som nås på 010-199 32 17 eller josefin.victorin@lakareutangranser.se
 

SKÄNK DIN AKTIEUTDELNING
Sedan 2006 är möjligt för privatpersoner att skattefritt skänka sin aktieutdelning till skattebefriade ideella organisationer med allmännyttiga ändamål. Sedan 2009 omfattas även ägare av fåmansbolag av reglerna. Du som ägare kan alltså skänka en kontant utdelning av ditt bolags vinst helt skattefritt.

Information om hur du skänker din aktieutdelning finns längre ner på sidan.

Varmt tack för ditt stöd!

*Under 2016 gick 91,4 procent av de i Sverige insamlade medlen till det ideella ändamålet. För full redovisning av intäkter och kostnader, se våra årsredovisningar.

Kontakta mig så berättar jag mer

Josefin Victorin

Bifogade filer

SÅ SKÄNKER DU DIN AKTIEUTDELNING:

1.

Om du har dina aktier hos en bank eller annan kapitalförvaltare ska du göra Läkare Utan Gränser till mottagare, ”rättighetshavare”, till din utdelning senast en vecka före bolagsstämman. Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagets hemsida för att se när bolagsstämman äger rum, om du inte redan fått inbjudan som aktieägare.

2.

Din bank eller kapitalförvaltare hjälper dig att fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare för VP-konto”. Klicka här för att ladda ner blanketten. Om du har ett fåmansbolag och vill skänka din aktieutdelning, kontakta din bank så betalar de ut utdelningen till oss. Det kan vara bra att dokumentera gåvan som bevis vid revision. Det ska upprättas ett gåvobrev som ska skickas till oss (mottagaren) tillsammans med en utdelningskupong. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

3.

Om du är kund hos Avanza kan du direkt hos nätmäklaren välja att ge din utdelning som en gåva till oss, följ instruktionerna i Avanzas depå när du är inloggad på hemsidan. Vid aktieutdelning till oss från Avanza skickas inga givaruppgifter till Läkare Utan Gränser, vilket gör att du som givare måste kontakta oss så att vi kan registrera din gåva korrekt. Har du Handelsbanken, Swedbank, SEB eller Nordea skickas uppgifterna vidare automatiskt. 

Hur använder vi ditt och andras bidrag?

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2016 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 91,4%
  • Insamlingskostnader 7,0%
  • Administrativa kostnader 1,6%

Fler gåvor

Rädda liv med en minnesgåva

När du förlorat någon som betytt mycket för dig kan du ge en minnesgåva och därmed låta livet gå vidare för en annan människa.  När du skänker en minnesgåva får du ett vackert minnesblad att lämna vid begravningen. Samtidigt är du med oss och räddar liv i vårt humanitära arbete över världen.

Ge bort en gratulationsgåva

Ge bort en gratulationsgåva som present och rädda liv oavsett om den skänks som dopgåva, bröllopsgåva eller högtidsgåva.

Rädda liv med SMS

Sms:a din gåva till Läkare Utan Gränser. Nu kan du även bli månadsgivare via SMS! Din sms-gåva räddar liv i kriser och katastrofer.

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Låt dina aktier rädda liv!

Att ge en aktiegåva är ett sätt att stödja Läkare Utan Gränser. När du som äger aktier skänker aktieutdelningen betalar du inte kapitalskatt på utdelningen.

Gåvor från Stiftelser räddar liv

För att kunna rädda liv och lindra nöd är vi beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Tack vare er är vårt arbete möjligt.

Engagera dig

Bli Företagspartner

När ni stödjer oss med över 1 000 000 kronor kan ni bli vår Företagspartner och en viktig del i vårt arbete för att rädda liv och lindra nöd. 

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Pluggannonser

Pluggannonser kan fritt användas i tidningar, magasin och på internet, när utrymme och möjlighet ges.