Hoppa till huvudinnehåll

Skänk en aktiegåva

Skänk din aktieutdelning

Sedan 2006 är möjligt för privatpersoner att skattefritt skänka sin aktieutdelning till skattebefriade ideella organisationer med allmännyttiga ändamål. Sedan 2009 omfattas även ägare av fåmansbolag av reglerna. Du som ägare kan alltså skänka en kontant utdelning av din bolagsvinst helt skattefritt.

LÄS MER: "Aktier som räddar liv". Varje år skänker Johan Qviberg sin utdelning från ett långsiktigt aktieinnehav.

Att skänka din aktieutdelning är inte svårt. Vi har satt ihop ett dokument som på ett enkelt sätt berättar hur du gör för att skänka din aktieutdelning.

Här finns information om hur du skänker din aktieutdelning, klicka nedan för att ladda ner PDF


Villkor för att inte betala kapitalskatt på aktieutdelning:

  • Det rör sig om kontant utdelning från ett bolag.
  • Det gäller såväl börsnoterade bolag som fåmansbolag.
  • Aktierna är registrerade på dig som privatperson.
  • Du anger att du vill skänka din aktieutdelning innan bolagsstämman äger rum.

Skänk värdepapper

Visste du att du kan skänka dina värdepapper till Läkare Utan Gränser? Värdepapper kan till exempel vara aktier, fondandelar, obligationer eller aktieindexobligationer. Vi är helt befriade från reavinstskatt vilket betyder att hela beloppet du skänker går till vårt arbete i samband med att vi säljer värdepappren.

I dokumentet nedan hittar du information om hur du skänker dina värdepapper. Där finns också de depåer och fondkonton som vi använder för att ta emot dina värdepapper.

Här finns information om hur du skänker dina värdepapper, klicka nedan för att ladda ner PDF

En påse av plast

Thomas Silfverberg, en av våra utsända läkare i Kongo-Kinshasa, berättar:

”Dagen efter att vi öppnat vår klinik står hon plötsligt där och håller fram sin tillsynes livlösa dotter. Den lilla bebisen reagerar knappt när jag lägger henne på britsen. Febern är hög och hon är blek. Malariatestet visar positivt och blodbristen är mycket allvarlig. Flickan heter Nej och snart sitter blodpåsen på ställningen ovanför hennes säng. Nio tjocka droppar blod per minut flyter in i slangen och minskar påfrestningen på hjärta och lungor. Det ser ut att gå bra och hon kommer klara sig.

En påse av plast. Några kronor. Skillnaden mellan liv och död är ibland inte större än så." 

En kvinna står till höger i bild med ett litet barn på höften. Bakom henne ser man ett väldigt enkelt skjul av vass och plåt..
Porträttfotografi av Antonia Danielsson
Antonia Danielsson Malca